10 gezondheidsvoordelen van het eten van lever – Steun de Boer

10 gezondheidsvoordelen van het eten van lever – Steun de Boer

Om extra aandacht te vestigen op het belang van de boer, bespreekt Laila in de serie Steun de Boer de gezondheidsvoordelen van verschillende producten die we zonder boeren niet kunnen verkrijgen of nuttigen.

Vandaag: 10 gezondheidsvoordelen van het eten van lever

Lever is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde en de voordelen van het eten van lever houden rechtstreeks verband met een ongelooflijke overvloed aan voedingsstoffen.

Lever is ’s werelds meest geconcentreerde bron van vitamine A en een van de belangrijkste bronnen van vitamine B12. Alleen al deze twee voedingsstoffen zouden van de lever een echte superfood maken, zelfs voordat we de grote hoeveelheden heem, ijzer, choline, koper en andere belangrijke B-vitamines nog in overweging nemen.

Lever biedt ook een nog te identificeren ‘antivermoeidheidsfactor’ die het tot een favoriet onder duursporters maakt.

In dit artikel zal ik opsommen op welke wijzes het ongeëvenaarde complex van voedingsstoffen in de lever zich direct kan vertalen in tastbare gezondheidsvoordelen.

De beste soorten lever om te eten

Er zijn talloze soorten lever die je kunt eten, en elk heeft een uniek voedingsprofiel. Dat gezegd hebbende, zijn alle soorten lever vaak rijk aan vitamine A, B-vitamines en leverspecifieke peptiden.

Populaire eetbare leversoorten zijn onder andere:

Runderlever – Het meest toegankelijke type lever, boordevol vitamine B12, A, K2, koper en zink. Een compleet superfood.
Lamslever – Een van de meest geconcentreerde dierlijke bronnen van selenium, 200% ADH per 100 gram.
Varkenslever – Hoger in selenium dan runder- of kippenlever. Selenium is een schildklierstimulerend mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de immuniteit en het vergemakkelijken van de DNA-productie.
Eendenlever – Met 1330% van uw ADH aan vitamine A per 100 gram is eendenlever een van de krachtigste bronnen van deze voedingsstof in de natuur.
Kippenlever – Een van de beste dierlijke bronnen van vitamine C, met 30% ADH per portie van 100 gram.
Ganzenlever – 100 gram ganzenleverpastei bevat 369 mcg of 308% van de ADH aan vitamine K2, wat cruciaal is voor de gezondheid van botten, tanden en hart.

10 gezondheidsvoordelen

1. Verhoogd uithoudingsvermogen
Lever staat bekend om zijn uithoudingsvermogen-verhogende x-factor. Wetenschappers hebben nog steeds niet geïsoleerd waarom de lever zo stimulerend is. En het zijn niet de ongelooflijk hoge niveaus van vitamine B.

De uithoudingsvermogenverhogende effecten van het eten van lever werden gepubliceerd in een artikel uit 1975 in Prevention Magazine.

Het artikel beschreef een experiment waarbij het uithoudingsvermogen van drie groepen ratten werd getest door ze te laten zwemmen in een ton met water.

De eerste groep ratten kreeg niets te eten. De tweede groep kreeg vitamine B. En de derde groep kreeg leverpoeder.

De groep die geen voedsel kreeg, zwom gemiddeld 13,3 minuten. De groep die vitamine B kreeg, zwom gemiddeld 13,4 minuten.

Van de twaalf ratten die lever kregen, zwom er één 63 minuten, een andere 83 minuten en een derde 87 minuten. En de overige negen ratten waren nog aan het zwemmen toen de test na 2 uur (120 minuten) eindigde.

2. Ondersteunt geestelijke gezondheid
Als een van de meest geconcentreerde bronnen van vitamine B12 in de natuur, heeft lever antidepressieve eigenschappen.

Een gerandomiseerde controleproef uit 2013 wees uit dat suppletie van vitamine B12 depressiviteit-symptomen aanzienlijk verminderde.

De dosis vitamine B12 die je uit de lever haalt is zelfs groter dan bij standaard suppletie. Dit is echter een vitamine waar je je geen zorgen over hoeft te maken wat betreft de hoeveelheid. Je lichaam slaat namelijk overtollige vitamine B12 op in de lever en krijgt er toegang toe wanneer dat nodig is.

Een portie lever van 100 gram levert ook ongeveer 50% van je ADH aan zink. Zink is een andere micronutriënt waarvan is aangetoond dat het antidepressieve eigenschappen heeft.

3. Ondersteunt bot- en tandgezondheid
Runderlever is een van ’s werelds meest geconcentreerde bronnen van vitamine K2, met 106 mcg, of 88% van je DV in K2 per 100 gram, waar ganzenlever de echte ‘koning’ is met meer dan 300% ADH per portie.

Van K2 is aangetoond dat het het eiwit osteocalcine activeert, dat de aanmaak van dentine – het verkalkte weefsel onder het tandglazuur – stimuleert.

Bovendien activeert K2 matrix GLA, een ander eiwit dat calcium aan botten bindt.

Uit een onderzoek onder 244 postmenopauzale vrouwen (hoog risico op osteoporose) bleek dat suppletie met K2 het leeftijdsgebonden verlies aan botmineraaldichtheid aanzienlijk verminderde.

4. Eigenschappen tegen kanker
Twee klinische onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine K2 het terugkeren van leverkanker kan verminderen en tegelijkertijd de overlevingstijd kan vergroten. Dit is weer een geval waarin orgaanvlees een “like-supports-like” -effect vertoont, door het overeenkomstige orgaan in je lichaam te ondersteunen.

Een grote observationele studie met 11.000 mannen wees uit dat deelnemers die grote hoeveelheden K2 consumeerden een 63% lager risico hadden op gevorderde prostaatkanker. In dezelfde studie liet K1, de versie die je uit plantaardig voedsel haalt, was geen effect zien.

Uit een uitgebreide beoordeling uit 2021 bleek dat de antioxiderende eigenschappen van vitamine A verschillende vormen van kanker tegengaan of bestrijden.

5. Ondersteunt de gezondheid van het hart
Studies tonen aan dat K2 in de lever de verkalking van bloedvaten, slagaders en nieren kan voorkomen.

Een langetermijnstudie die deelnemers gedurende 7-10 jaar volgde, toonde aan dat mensen die de grootste hoeveelheden K2 aten 52% minder kans hadden op verkalking van de slagaders en een 57% lager risico hadden op sterfte door hartaandoeningen.

Bovendien is aangetoond dat B12 cardioprotectieve eigenschappen biedt door de homocysteïnespiegels geassocieerd met het verminderen van hartaandoeningen.

Zink functioneert als een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen geassocieerd met atherosclerose en gerelateerde hartaandoeningen, kanker, neurodegeneratie, immunologische aandoeningen en het verouderingsproces zelf.

6. Ondersteunt de cognitie
Het eten van lever levert tal van micronutriënten op die verband houden met een gezonde cognitieve functie, waaronder:

Selenium
Koper
Niacine (Vitamine B3)
B12
Choline
Ijzer

Onderzoek toont aan dat naarmate de seleniumspiegel afneemt met de leeftijd, dit kan bijdragen aan achteruitgang van de cognitieve functie.

Van koper is ook aangetoond dat het de cognitie ondersteunt tot een specifiek buigpunt.

Van niacine (B3) is ook aangetoond dat het het cognitief functioneren ondersteunt, terwijl een tekort juist kan leiden tot geheugenstoornissen.

Een goede ijzerinname wordt geassocieerd met betere focus, concentratie en geheugen.

7. Ondersteunt de gastro-intestinale gezondheid
Een portie runderlever van 100 gram levert ongeveer 550% ADH van je vitamine A.

Vitamine A versterkt de mechanische barrièrefunctie van de huid en de binnenbekleding van het lichaam.

Deze voordelen kunnen vooral belangrijk zijn voor een gezonde darm, aangezien de meeste koolhydraatrijke en plantaardige voedingsmiddelen in het moderne dieet de verslechtering van de darmwand bevorderen, wat leidt tot een aandoening die darmpermeabiliteit of “lekkende darm” wordt genoemd.

Wanneer de darmbarrière wordt doorbroken, kunnen schadelijke ziekteverwekkers, waaronder koolhydraten, plantengifstoffen en pesticiden, de bloedbaan binnendringen en zich naar bijna elk ander deel van het lichaam verplaatsen, wat leidt tot wijdverspreide chronische ontstekingen.

Het vermogen van vitamine A om de darmbarrière te genezen, voorkomt de doorgang van schadelijke ziekteverwekkers in weefsels en de bloedbaan.

8. Ondersteunt ooggezondheid
Vitamine A in de lever is van cruciaal belang voor een gezond gezichtsvermogen, terwijl vitamine A-tekort kan leiden tot nachtblindheid, ontsteking van het oog en algemene verslechtering van het gezichtsvermogen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat vitamine A in de lever wordt geleverd in een biologisch beschikbare vorm die retinol wordt genoemd. Naast gezonde ogen ondersteunt vitamine A een gezonde huid, lichamelijke groei en vruchtbaarheid.

En vergis je niet, de vitamine A-precursor die in plantaardig voedsel zoals wortelen wordt aangetroffen, is bijna waardeloos. Bij 55% van de mensen wordt slechts een heel klein percentage door het lichaam opgenomen. Terwijl 45% van de mensen geen plantaardige vitamine A kan omzetten en gebruiken.

Naast vitamine A is aangetoond dat zink een gezonde oogfunctie ondersteunt door degeneratieve oxidatie en ontsteking te verminderen.

9. Ondersteunt de immuunfunctie
Van vitamine B12, K2 en vitamine A is aangetoond dat ze een gezonde immuunfunctie aanzienlijk ondersteunen en ontstekingen verminderen.

Terwijl het zink dat je uit de lever haalt, door het lichaam wordt gebruikt om T-cellen te activeren die een cruciale rol spelen bij de immuunrespons. Lage zinkgehaltes worden in verband gebracht met tal van ziekten.

10. Enzymen die de gezondheid van je eigen lever ondersteunen
Lever bevat tal van orgaanspecifieke enzymen. Van één enzym in het bijzonder, cytochroom P450, is aangetoond dat het de hormoonproductie, ontgifting en de gezonde werking van uw eigen lever ondersteunt.

Top 10 voordelen van het eten van lever: conclusie
Lever is een van de gezondste voedingsmiddelen op aarde dankzij een ongeëvenaarde overvloed aan essentiële en biologisch beschikbare voedingsstoffen.

Lever combineert vitamine A, vitamine B, vitamine K2, choline, selenium, koper, ijzer en zink tot een natuurlijke multivitamine die bijdraagt ​​aan tal van onderling verbonden gezondheidsvoordelen, waaronder:

1. Weerstand
2. Mentale gezondheid
3. Bot- en tandgezondheid
4. Eigenschappen tegen kanker
5. Hartgezondheid
6. Gezonde cognitie
7. Gastro-intestinale gezondheid
8. Ooggezondheid
9. Immuunfunctie
10. Levergezondheid

Volgtip voor gezondheidstips over lever en veel meer, verpakt in een goede dosis humor:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.