9 gezondheidsvoordelen van rauwe melk – Steun de Boer

9 gezondheidsvoordelen van rauwe melk – Steun de Boer

Om extra aandacht te vestigen op het belang van de boer, bespreekt Laila in de serie Steun de Boer de gezondheidsvoordelen van verschillende producten die we zonder boeren niet kunnen verkrijgen of nuttigen.

Vandaag: 9 voordelen van rauwe melk voor je gezondheid!

Rauwe melkproducten worden al genuttigd sinds het begin van de mensheid. De meest geconsumeerde soorten rauwe melk zijn afkomstig van koeien, schapen en geiten. Rauwe melk-producten worden eenvoudigweg gemaakt van melk die onbewerkt, heel en levend is, met al zijn probiotische bacteriën in tact. Deze melk is niet gepasteuriseerd (verwarmd/gekookt), gehomogeniseerd of anderszins gemodificeerd.

Hieronder volgen ​​9 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van rauwe zuivelproducten.

1. Rauwe melk voor mensen met lactose-intolerantie

Rauwe melk wordt vaak genuttigd door mensen die lactose-intolerant zijn. Lactose-intolerantie treedt op wanneer de dunne darm niet genoeg van het spijsverteringsenzym lactase aanmaakt. Rauwe melk is rijk aan voedingsenzymen zoals lipase, fosfatase en lactase. Lactase breekt de lactose in voedsel af zodat je lichaam het kan opnemen. De lactase in melk wordt er tijdens het pasteurisatie-proces uitgekookt en heeft hierdoor niet meer deze functie. Daarom is rauwe melk vaak wel geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn. ‘Toeval’ wil dat ongeveer 65% van de wereldbevolking lijdt onder lactose-intolerantie.

2. Helpt de bloeddruk onder controle te houden

Rauwe melk is rijk aan eiwitten die de opname van mineralen kunnen verhogen en een normale bloeddruk kunnen handhaven. De vitamine D en calcium die rauwe melk levert, staan ​​ook bekend als goede middelen om hoge bloeddruk onder controle te houden en te verlagen.

3. Rauwe melk is rijk aan nuttige bacteriën

In rauwe melk zitten veel goede bacteriën die belangrijk zijn voor je gezondheid, vooral je darmen. Ook helpen ze je immuunsysteem goed te functioneren. Je kan een optimaal niveau van goede bacteriën in je darmen bereiken door gekweekte of zuivelproducten en natuurlijk gefermenteerde voedingsmiddelen te consumeren. Aangezien gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk geen van deze goede bacteriën vasthoudt, moet je je wenden tot rauwe melk om ze te verkrijgen.

4. Rijk aan vitamines

Rauwe melk bevat nog tal van natuurlijke in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, K en E. Het bevat ook vitamine C- en B-complex, die in water oplosbaar zijn. De meeste van deze vitamines zijn delicaat en worden vernietigd tijdens het pasteurisatie-proces.

5. Bevat geen toegevoegde suikers of synthetische ingrediënten

Door homogenisatie wordt het vet in de melk afgebroken tot kleine deeltjes, die bij verhitting geoxideerd worden. Om het textuurverlies te verdoezelen, worden verdikkingsmiddelen aan melk toegevoegd. Deze zijn in verband gebracht met veel ontstekingsziekten, waaronder kanker. Rauwe melk is het best in zijn natuurlijke staat en behoeft in deze staat geen toevoegingen.

6. Exfoliërend bad

Melk wordt al lang gebruikt als schoonheidsmiddel en er zijn veel voordelen van rauwe melk voor de huid. Van het melkzuur in de melk is bekend dat het je dode cellen afbreekt en eiwitten oplost die inactief zijn. Dit exfolieert op zijn beurt je huid. Bovendien kan rauwe melk je huid ook effectief kalmeren en beschermen tegen eczeem en andere inflammatoire huidaandoeningen. Het eiwit en het vet in de melk kunnen de huid hydrateren en een droge huid verminderen en een ruwe huid verzachten.

7. Bestrijdt acne

Doordat het veel vitamine A bevat kan rauwe melk een geweldige manier zijn om huidproblemen te verminderen. Rauwe melk kan bijvoorbeeld wonderen doen voor het gezicht. Naast het verminderen van een droge huid, kan het namelijk ook acne voorkomen of verminderen. Als je een huid hebt die gevoelig is voor acne, kun je erop rekenen dat het overtollige oliën en vuil van je huid verwijdert en acne hierdoor weghoudt. Het melkzuur in de melk gaat zelfs nog een stap verder en bestrijdt de microben die verantwoordelijk zijn voor het verstoppen van je poriën en het veroorzaken van acne.

8. Helpt gezonde botten en tanden te behouden

Het eerste dat iedereen van jongs af aan over melk leert, is dat het een geweldige bron van calcium is. Vooral rauwe melk bevat calcium in overvloed in vergelijking met gepasteuriseerde melk. Calcium is de sleutel tot gezonde tanden en botten en je lichaam kan calcium gemakkelijk uit rauwe melk opnemen.

9. Rijk aan CLA (geconjugeerd linolzuur)

Rauwe melk van biologische, grasgevoerde koeien heeft veel CLA waarvan bekend is dat het tal van gezondheidsvoordelen heeft. Het kan kankercellen bestrijden, vooral bij patiënten met borst-, bot- en darmkanker. CLA kan ook vetzucht en hypertensie bij patiënten onder controle houden.

BONUS:

10. Enigszins subjectief: rauwe melk is ontzettend lekker!

Waar velen al snel aan een soort karnemelk-smaak denken, is rauwe melk juist heel zacht van smaak, heerlijk romig en alles behalve zuur. Hoe dit bijdraagt aan je gezondheid? Wel, het geluk dat je ervaart tijdens het drinken van rauwe melk kan natuurlijk nooit ongezond zijn!;)

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898881/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26878105/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26797090/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23911336

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23075559

https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3

https://www.healthline.com/nutrition/lactose-intolerance-101

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance#statistics

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.