Aanvraagproces schadeclaims corona-injectie complex

Aanvraagproces schadeclaims corona-injectie complex

Australië is begonnen met het uitkeren van ‘compensaties’ aan mensen die (ernstige) bijwerkingen van Covid-19-injecties hebben ondervonden, meldden lokale media woensdag. Volgens de plaatselijke autoriteiten zou het aantal mensen dat zich aanmeldt voor de regeling ‘veel lager zijn dan verwacht’. In eerste instantie kan dit als iets positiefs worden opgevat en het lijkt ook de tevens zijn die de media daarbuiten wil brengt. Men kan zich echter afvragen waarom de vaccinatiecampagne is uitgerold, als het verwachte aantal personen met bijwerkingen groter was dan (nu al) blijkt. Ook is het de vraag of het om minder personen met bijwerkingen dan verwacht gaat, of dat de ‘meevaller’ is te wijden aan het aanvraagproces van de claims.

Cijfers van het Australische ministerie van Volksgezondheid laten zien dat ongeveer 10% van de meer dan 10.000 mensen die vóór december hun interesse in de overheidsregeling hebben geregistreerd, een claim hebben ingediend.

De schadeloosstellingsregeling compenseert de kosten van mensen met vaccinatieschade met een eenmalige uitbetaling, variërend van AU $1.000 (635 euro)  tot AU $20.000 (12.700 euro). De voorwaarden voor aanmelding zijn onder meer ten minste één nacht in het ziekenhuis te hebben doorgebracht en ten minste AU $1.000 aan economische verliezen te hebben geleden.

Services Australia heeft op 9 februari 861 aanvragen ontvangen, waaronder overlijdensclaims, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan news.com.au. Eén zaak is betaald, maar 11 zijn al ingetrokken, voegde ze eraan toe. De autoriteiten hebben 225 eisers om aanvullende informatie verzocht. In totaal blijven er 849 “in behandeling”.

“Omdat de schadeloosstellingsregeling nog maar voor een korte periode is geopend, wordt de informatie over subsidiabele claims en betalingsbedragen nog steeds beoordeeld”, aldus de woordvoerder.

Complex aanvraagproces

Clare Eves, hoofd medische nalatigheid van Shine Lawyers, zei dat het aantal eisers “teleurstellend” was en schreef de schuld toe aan de complexe aard van het aanvraagproces van de regeling. De website die de overheid had opgezet was “erg ingewikkeld en moeilijk te navigeren, vooral als je een nadelig gezondheidseffect hebt”, zei ze.

Op 6 februari had de Australische regelgevende instantie voor geneesmiddelen in totaal 108.000 meldingen van bijwerkingen geregistreerd, als gevolg van het ontvangen van een Covid-19-vaccin. De meeste hiervan werden als  ‘ondergeschikt belang’ werden afgedaan.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.