ABN Amro: Belastingdruk bedrijven zal omhoog schieten

ABN Amro: Belastingdruk bedrijven zal omhoog schieten

‘De belastingschuld van meerdere branches staat gelijk aan een of meer jaarwinsten,’ zo meldt een rapport van ABN Amro. Veel bedrijven kregen vanwege de coronacrisis uitstel van betaling van omzetbelasting, loonheffing en inkomstenbelasting. Vanaf oktober 2022 moeten bedrijven de schulden binnen vijf jaar terugbetalen en dat zal voor velen zorgen voor een hoog oplopende belastingdruk.

Een hoge belastingdruk dreigt voor de sectoren die het meest getroffen zijn door de coronamaatregelen die vanaf begin 2020 (af en aan) gelden. Met name restaurants hebben een belastingschuld opgebouwd: meer dan veertig procent van de eetgelegenheden heeft de kosten moeten drukken door gebruik te maken van de belastingregelingen. Ook cafés, schoenen- en kledingwinkels en taxibedrijven hebben gekozen voor uitstel van betaling.

‘Gevolg is dat de belastingdruk binnen enkele sectoren hoog oploopt,’ concludeert de bank. ‘Zodra de schuld moet worden terugbetaald, in ieder geval in de komende vijf jaar, drukt dat op de kasstroom van ondernemingen.’ Het verslag van de bank pakt er een aantal voorbeelden uit: ‘Voor drukkerijen wordt de gemiddelde belastingafdracht 36 procent van de winst per maand.’ Opvallend is de vervoersbranche met een belastingdruk die mogelijk oploopt tot meer dan 50 procent: ‘In het personenvervoer over de weg, zoals taxi’s, touringcarbedrijven en openbaar vervoer, is dat 54 procent.’

ABN Amro ziet dat een relatief klein aantal sectoren met een hoge belastingschuld kampen. Dat lijkt op het eerste gezicht positief, stelt de bank, maar raakt meer mensen dan gedacht. De bedrijven staan volgens de financiële dienstverlener middenin de economie en ‘dat  sorteert weer effecten in de keten die achter deze bedrijven zit, bij bijvoorbeeld toeleveranciers van cafés.’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.