Amerikaanse generaals over Afghanistan: “We hebben president Biden gewaarschuwd”

Amerikaanse generaals over Afghanistan: “We hebben president Biden gewaarschuwd”

President Joe Biden had de dramatische terugtocht van het Amerikaanse leger uit Afghanistan kunnen voorkomen. Dat blijkt uit de Hoorzitting Senaat Handhaving deze week. Tijdens deze hoorzitting stelden twee generaals dat de president hun advies had genegeerd om 2500 soldaten in het land te behouden. Doordat hij dit niet deed kon de Taliban het land in hoog tempo veroveren.

Tijdens de hoorzitting ondervroegen Amerikaanse senatoren de generaals hoe de dramatische afgang van het Amerikaanse leger heeft kunnen plaatsvinden.

Generaals Mark Milley en Frank McKenzie, hoofd van U.S. Central Command in het Midden-Oosten en Centraal-Azië stelden dat de aanwezigheid van een kleine troepenmacht een enorm verschil had kunnen maken. Generaal McKenzie: “Ik had de opvatting dat de terugtrekking van de troepen onvermijdelijk zou leiden tot de ineenstorting van de Afghaanse strijdkrachten. En uiteindelijk van de Afghaanse regering.”

Minister van Defensie Lloyd Austin, zelf een voormalige generaal die in Afghanistan had gediend, wees er op dat het Amerikaanse leger de corruptie binnen de Afghaanse strijdkrachten hadden onderschat. Ook wees hij op de manier waarop president Ghani bijdroeg aan de chaos door lukraak militaire leiders te benoemen.  Tegelijkertijd stak hij de hand in eigen boezem, met woorden die het voltallige internet overgingen. “We hielpen een staat opbouwen maar slaagden er niet in er een natie van te smeden.”

De hoorzitting van deze week is zo belangrijk omdat daaruit blijkt dat Biden weldegelijk door zijn top-militairen gewaarschuwd is voor de dramatische afgang. Biden zei in augustus namelijk, na de val van de hoofdstad Kabul, dat hij zich een dergelijk advies van zijn generaals ‘niet kon herinneren’.

Volgens de generaals is het ook zo – in tegendeel tot wat Biden eerder stelde – dat Al Qaida en de Afghaanse tak van IS nu een zeer grote bedreiging vormen voor het Westen. Biden ontkende dit eerder.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.