‘Armoede als businessmodel’: zo maakt de overheid het mogelijk

‘Armoede als businessmodel’: zo maakt de overheid het mogelijk

PvdA-prominent Pieter Hilhorst verdient samen met de makers van de Buddy App aan armoede. Gemeenten betalen veel geld voor de app die hun burgers uit de armoede moet helpen, maar ondertussen van de regen in de drup helpt.

Dat is zo ongeveer de strekking van onderzoek van onderzoeksplatform Follow The Money en het (niet altijd nauwkeurige!) tv-programma Pointer. Zeven gemeenten hebben een licentie voor de Buddy App aangeschaft, een soort van coachingsapp voor mensen die financieel het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden. Gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Almere zijn goed voor een gezamenlijke uitgave van 640.000 euro. Van de gekke, menen diverse politici die aan het woord komen in De Telegraaf.

Armoede als businessmodel

Volgens de Rotterdamse SP-fractievoorzitter Theo Coşkun wordt armoede ‘een soort businessmodel’. In zijn stad zijn er naar schatting zo’n honderd gebruikers. Rechtvaardigt dat zoveel gemeenschapsgeld, zeker wanneer andere partijen zoals het Nibud en banken ook al apps hebben die hun inkomsten en uitgaven in beeld brengen? Die vraag wordt nog urgenter wanneer men onder ogen ziet dat zijn gemeente naast de investering in de licentie van de Buddy App ook nog eens een half miljoen euro uitgaf via het Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR).

Pieter Hilhorst

Grote uitgaven en weinig gebruikers voor een app die op het eerste gezicht niet veel meer toevoegt dan andere aanbieders doen. De aanbesteding in 2020 is volgens betrokkenen bovendien niet eerlijk verlopen. Maar dat is niet alles. Er zijn zorgen over de privacy en veel functies werken niet naar behoren.

Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag spreekt van ‘een heuse geldindustrie over de ruggen van de allerzwaksten’ en richt zijn pijlen zoals zovelen op PvdA-prominent Pieter Hilhorst. De oud-wethouder van Amsterdam (financiën, onderwijs en jeugdzorg) en medewerker van De Volkskrant en de VARA promoot de app vanaf 2019. Hij heeft daar een financieel belang bij, maar hield dat tot dusverre altijd voor zichzelf.

Sebastiaan Stöteler van de PVV in Almelo is verbolgen over de rol van Hilhorst. Met een variant op ‘links lullen, rechts vullen’ zegt hij: ‘dat PvdA’ers eigenlijk geen socialisten (meer) zijn maar stiekem kapitalistisch(e zakkenvullers), verbaast mij ondertussen niet meer.’

Hilhorst voert ter verdediging aan dat hij meer geld in de app heeft gestoken dan dat het hem heeft opgeleverd. Dat hij de app bij gemeenten promootte met een sociaaldemocratische pet op terwijl hij de commerciële pet zorgvuldig verborgen hield, wordt hem aangerekend.

Systeemkritiek

De verontwaardiging in verband met de rol van de oud-politicus is begrijpelijk, maar hij is slechts onderdeel van een grotere dynamiek. Coşkun verwoordt dat zo: ‘Het geld wordt rondgepompt terwijl er heel veel, heel onnodig, aan diverse strijkstokken blijft hangen! Hoe pervers wil je het hebben?’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.