Belastingdiensten in Amerika eisen gezichtsherkennings-ID

Belastingdiensten in Amerika eisen gezichtsherkennings-ID

Een nieuw soort digitale identificatie, waarbij de gebruiker zijn persoonlijke gegevens moet indienen bij een particulier bedrijf in Virginia,  zal vanaf de zomer van 2022 de enige manier zijn waarop Amerikanen een account kunnen aanmaken bij de Internal Revenue Service (IRS). Hierbij dienen gebruikers via een live video hun gezicht vanaf hun mobiele telefoon of via hun computerwebcam te laten zien.

Oude inloggegevens werken later dit jaar niet meer en de enige manier om in te loggen op irs.gov is via ID.me, een online identiteitsverificatieservice van een bedrijf in McLean, Virginia, net buiten de Capital Beltway. Dat stelt onderzoeksjournalist Brian Krebs, die deze week de procedure heeft doorlopen om voor zichzelf een account aan te maken.

“De service vereist dat aanvragers veel meer informatie verstrekken dan normaal wordt gevraagd voor online verificatieschema’s, zoals scans van hun rijbewijs of een ander door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs, kopieën van nuts- of verzekeringsrekeningen en details over hun mobiele telefoonservice”, schreef Krebs.

De telefonische verificatie vereist een mobiel of vast nummer in plaats van een voice-over-IP-services zoals Skype . In het geval van Krebs liep het verificatieproces vast, waardoor een livechat nodig was. Ook kreeg hij een notificatie waarin stond dat hij drie uur moest wachten voordat iemand contact met hem zou opnemen.

Blijkbaar gebruikt meer dan de helft van de Amerikaanse staten al ID.me-gegevens om frauduleuze aanvragen voor uitkeringen te identificeren. Het particuliere bedrijf vertelde Krebs dat het ongeveer 64 miljoen gebruikers had, met ongeveer 145.000 mensen die zich elke dag aanmelden.

Hoewel zijn aanmelding niet soepel verliep, zei Krebs dat het verkrijgen van een dergelijk account “waarschijnlijk ooit nodig zal zijn om contact met de federale overheid en/of je staat te beheren.”

Nadat zijn onthulling donderdag werd gemeld door de outlet ZeroHedge, trok het verhaal de aandacht van enkele leden van het Congres. “De IRS probeert nu gezichtsherkenning te eisen om uw belastingaangiften te bekijken. Dit is Amerika, niet China’, zei congreslid Troy Nehls, een republikein uit Texas.

De belastingdienst is niet de eerste overheidsinstantie die burgers naar ID.me stuurt. De socialezekerheidsadministratie – een andere entiteit waar Amerikanen in feite verplicht gebruik van maken- maakt hiernaast ook gebruik van Login.gov, een door de overheid verstrekte identiteitsdienst en de belangrijkste concurrent van ID.me.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.