Bovenaan met kwaliteit in verpleeghuiszorg; Esther van Fenema en Wilco Achterberg

Het negatieve klimaat over onze verpleeghuiszorg wordt door incidenten gedreven..............

Wilco Achterberg is hoogleraar ouderengeneeskunde en is specialist in de verpleeghuiszorg. Op de dag van dit gesprek werd bekend dat Hugo Borst genomineerd is met zijn boek MA, waarin hij schrijft over zijn moeder, haar dementeringsproces en haar wens tot sterven.

herstelzorg1-750x410

Achterberg gaat in op de ernst van dementie. De vraag is in welke mate een ziekte de kwaliteit van leven beïnvloed en als zodanig ervaren wordt. Wat is de perceptie van de omgeving en wat die van de patiënt. Achterberg stelt dat zelfs bij terugval van functies men toch vaak nog een acht geeft aan de kwaliteit van leven. Mensen passen zich aan, aan het ziekteproces. Uitsluitend de mensen die moeite hebben zich aan te passen ervaren problemen. Het komt ook heel vaak voor dat mensen met dementie in een verpleeghuis er over klagen naar hun kinderen, maar op het moment dat ze alleen zijn het eigenlijk heel prettig lijken te hebben. Dementie is een geheugenprobleem en op het moment dat ze iets zien wat hun raakt komen ze bij andere gevoelens. Ergo; er wordt een emotionaliteit geactiveerd waardoor zij zich op dat moment heel ongelukkig voelt. Het staat niet vast dat de moeder van Hugo Borst altijd ongelukkig is.

Volgens Achterberg staat Nederland bovenaan met de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Internationaal krijgen wij aandacht om onze kwaliteit. Het negatieve klimaat wordt door incidenten gedreven..............

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Podcast