Café Weltschmerz – Erik de Vlieger interviewt Adjiedj Bakas

erikOver zijn vakgebied; “Een trendwatcher kijkt achter de krantenkoppen van de dag, voorbij de hypes, kijkt verder en kan alle losse events met elkaar in verbinding brengen en duiden. Dat helpt mensen om richting te geven”. Hij praat ook over zijn werkwijze, zijn redactiemethode, zijn redacteuren in India, het verzamelen van het materiaal en de verwerking daarvan. Tegen zijn klanten, o.a. overheden geeft hij lezingen over het einde van de democratie. Bakas pleit voor een regering van Nationale eenheid. Een kabinet waar alle politieke partijen in vertegenwoordigd zijn.

Podcast

Een goed voorbeeld is daarnaast het Zwitserse model, wat een hoge mate van zelfbestuur kent voor dorpjes en de berggebieden en wat ondersteund wordt door een rondreizend circus van ambtenaren. Voor Nederland geld; verdeel Nederland in 10.000 gemeenten en laat een groep ambtenaren rondtrekken, maar laat vooral de mensen het zelf weer doen. Geef ze de grip op hun leefomgeving terug. Overal ter wereld keren mensen zich af van de politiek en is men cynisch over de politiek. De enige uitzondering is Zwitserland waar de mensen lol hebben in het democratische proces omdat ze het zelf doen. Er zijn daarbij geen achterkamer deals want iedere minister moet een meerderheid halen in het parlement. Geen uitruil van A tegen B. Bakas gelooft dat we toe zijn aan dit model omdat er nooit meer een partij komt wat een meerderheid zal behalen. Erik geeft het voorbeeld van het mislukken van de PGB. Hoe de centrale overheid haar rol overdraagt aan de regio en daarmee grootschalig blundert. Als je 50 jaar dingen centraal geregeld hebt kan je niet verwachten dat het binnen een jaar lukt. Daar moet je vier tot vijf jaar voor uittrekken.
Erik stelt de vraag of de media niet zelf een dominante rol speelt binnen het politieke landschap. Hij spreekt van een Correctietoets. Wanneer een partij te groot wordt wordt er gebashed. Bakas gelooft niet in bewust bashen. Wel dat het volk geniet van slecht nieuws.
Verder gaat het gesprek over: belangen die Bakas heeft en raken aan de trends die hij voorspelt, over de Basel3 akkoorden, de alternatieven voor financieel infrastructuur, de inquisitie democratie, over Wells Fargo als goed werkend voorbeeld, over Twitter. Hij geeft tips aan werknemers om te kunnen voorzien of hun werk over een aantal jaren nog wel zal bestaan.
Kijkt u vooral ook het nagesprek uit!\
 
 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.