China vraagt NAVO op te houden met pogingen om Azië te destabiliseren

China vraagt NAVO op te houden met pogingen om Azië te destabiliseren

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken drong er maandag bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) op aan af te zien van pogingen om Azië of de wereld in het algemeen te destabiliseren.

Woordvoerder Zhao Lijian maakte de opmerkingen tijdens een terugkerende persconferentie in reactie op de recente bewering van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat China een “systemische uitdaging” vormt voor de nationale veiligheid van “democratieën”.

“De NAVO heeft al chaos veroorzaakt in Europa. Probeer dat niet te doen in Azië of ergens anders in de wereld”, zei hij.

“China is altijd een bouwer van wereldvrede geweest, een bijdrage aan de mondiale ontwikkeling en een verdediger van de internationale orde”, zei Zhao, eraan toevoegend dat het land zijn vreedzame ontwikkeling zal voortzetten.

“De ontwikkeling van China is een kans voor de hele wereld, voor niemand een bedreiging”, zei hij.

De woordvoerder zei dat de NAVO moet stoppen met het verspreiden van valse en provocerende opmerkingen over China en moet afzien van haar confronterende benadering van het trekken van lijnen op basis van ideologie.

Zhao zei dat China “zeer ontevreden is over en resoluut gekant is tegen” wat de woordvoerder de ongegronde beschuldigingen en lasteraanvallen van de NAVO de afgelopen tijd tegen China noemde.

De Chinese woordvoerder merkte op dat de NAVO een militaire organisatie is aan de andere kant van de Noord-Atlantische Oceaan en beschuldigde haar ervan haar ‘spieren aan te spannen’ in de regio Azië-Pacific en conflicten uit te lokken.

De internationale gemeenschap moet “zeer” waakzaam blijven voor het uitbazuinen van een nieuwe Koude Oorlog van confrontatie door de NAVO en zich “resoluut” verzetten, zei Zhao.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.