China wijst met de vinger naar de VS: “Belangrijkste boosdoener van huidige spanningen”

China wijst met de vinger naar de VS: “Belangrijkste boosdoener van huidige spanningen”

China heeft de Verenigde Staten beschuldigd van het creëren van de spanningen die hebben geleid tot de Russische aanval op Oekraïne. Peking riep verder de internationale gemeenschap op om “paniek betreffende de situatie” te voorkomen.

Tijdens een persconferentie zei de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, dat het belangrijkste vraagstuk de de rol van de Amerikanen is, die ze bestempelde als “de [belangrijkste] boosdoener van de huidige spanningen.”

“In tegenstelling tot de VS, die wapens naar Oekraïne blijft sturen, angst en paniek zaait en zelfs de oorlogsdreiging uitlokt, roept China alle partijen op om elkaars legitieme veiligheidszorgen te respecteren en aandacht te besteden aan de kwestie Oekraïne, samen te werken om problemen op te lossen door middel van onderhandelingen en overleg, en de regionale vrede en stabiliteit te handhaven”, zei Hua tijdens de persconferentie.

“Als iemand olie op de vlammen blijft gieten, maar anderen ervan beschuldigt dat ze niet hun best doen om het vuur te blussen, is dergelijk gedrag duidelijk onverantwoordelijk en immoreel”, zei Hua. China maakt bezwaar tegen “elke actie die oorlog opzweept”, voegde ze eraan toe.

Chunying beschuldigde de VS van hypocrisie en vroeg of Washington de soevereiniteit en territoriale integriteit van Irak en Afghanistan had gerespecteerd, waar ze zei dat het “opzettelijk onschuldige mensen had vermoord”. Ze riep de VS op om “deze vragen serieus te nemen en dubbele standaarden te laten varen”.

De woordvoerster beschreef de zich ontvouwende gebeurtenissen als “complex” en bevestigde dat Peking Rusland geen militaire steun verleende, en zei dat China geen “overhaaste conclusies” over de situatie trok. Ze riep alle partijen op om naar vrede toe te werken in plaats van de spanningen op te voeren of paniek aan te wakkeren.

De Russische president Vladimir Poetin lanceerde donderdag een militaire aanval op Oekraïne, die volgens hem gericht was op het demilitariseren en “denazificeren” van het land. Hij beschuldigde het Westen van het ‘overspoelen’ van Oekraïne met geavanceerde wapens en het opvoeren van de NAVO-aanwezigheid in het land. Hij gebruikte voor zijn aanval het argument dat de Russische “speciale operatie” nodig was om de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk te beschermen, die Moskou als soevereine staten heeft erkend.

Het militaire optreden van Rusland heeft geleid tot internationale verontwaardiging en dreigementen met nieuwe, grootschalige sancties. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky maakte donderdag bekend dat Kiev de diplomatieke banden met Moskou heeft verbroken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.