De gezondheidsvoordelen van wortels en een heerlijk recept! – Steun de Boer
Om extra aandacht te vestigen op het belang van de boer, bespreekt Laila in de serie Steun de Boer de gezondheidsvoordelen van verschillende producten die we zonder boeren niet kunnen verkrijgen of nuttigen.
Vandaag: De gezondheidsvoordelen van wortels!
Wortels zijn niet alleen lekker, fris en knapperig, maar ze zijn ook nog eens ontzettend gezond voor ons lichaam. Ze zitten boordevol nutriënten en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. In dit artikel neem ik dit oranje goud onder de loep en leg ik uit waarom wortels zo gezond zijn.
Vitamine A
Allereerst zijn wortels rijk aan vitamine A, een vitamine die essentieel is voor een gezonde huid, haar en ogen. Vitamine A speelt ook een rol in het immuunsysteem en kan helpen om infecties te bestrijden. Een kopje gehakte wortels bevat meer dan 400% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A.
Naast vitamine A zijn wortels ook een goede bron van vezels. Een portie van een halve kopje wortels bevat ongeveer 2 gram vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Vezels helpen de darmen te bewegen en zorgen voor een vol gevoel, wat kan helpen bij het beheersen van het gewicht en het voorkomen van overeten.
Antioxidanten
Een ander voordeel van het eten van wortels is dat ze boordevol antioxidanten zitten. Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, schadelijke stoffen die bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten zoals kanker. Bovendien kunnen antioxidanten helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, waardoor het risico op verschillende chronische ziekten wordt verminderd.
Vitamine K
Een kopje rauwe wortels bevat ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid van de botten en speelt een rol bij de bloedstolling.
Kortom, wortels zijn niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend gezond. Ze zijn rijk aan vitamine A, vezels, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Bovendien kunnen ze helpen bij het beheersen van het gewicht, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en dragen ze bij aan een gezonde huid. Door meer wortels aan je dieet toe te voegen, kun je je lichaam voorzien van belangrijke voedingsstoffen en tegelijkertijd je gezondheid verbeteren.
Naast deze belangrijke voedingsstoffen bevatten wortels ook verschillende andere gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kunnen ze bijdragen aan een gezonde huid door het bevorderen van de hydratatie en het verminderen van ontstekingen.
Als je op zoek bent naar manieren om meer wortels aan je dieet toe te voegen, zijn er talloze manieren om van deze gezonde groente te genieten. Rauwe wortels zijn een gemakkelijke en draagbare snack die je onderweg kunt eten. Geraspte wortels zijn ook een heerlijke toevoeging aan salades en wraps.
Gestoomde of geroosterde wortels zijn ook een heerlijk bijgerecht bij het avondeten. Voeg wat olijfolie en kruiden toe voor extra smaak. En wortels koken kan ook een smakelijke manier zijn om van deze groente te genieten. Voeg bijvoorbeeld wat wortels toe aan soepen en stoofschotels voor extra smaak en voedingsstoffen.
Biologisch
Het is belangrijk om op te merken dat biologische wortels de voorkeur hebben, omdat ze minder blootgesteld zijn aan pesticiden en andere chemicaliën die in de landbouw worden gebruikt. Bovendien hebben biologische wortels vaak meer voedingsstoffen dan hun conventionele tegenhangers.
Recept: Wortel-pompoensoep
Dit overheerlijke, gezonde soepje maak ik eens per week en is een enorme booster voor je gezondheid. Nadat ik dit voor mijn familie een vrienden maakte, kreeg ik meteen de vraag naar het recept – of de vraag of ik het nog eens wilde maken. Het is echter super simpel!
Ingrediënten:
- Een halve flespompoen (ook ontzettend gezond en ontstekingsremmend: maar daarover in een volgend artikel meer!)
- 500 g wortels
- 200 g witte uien
- 2 tenen knoflook (gepeld)
- 5 cm gember (geschild)
- 1 el cayennepeper (poeder)
- Groentebouillon (ik gebruik deze, heerlijk en zonder chemische toevoegingen, verkrijgbaar bij biowinkels)
- 100 ml crème fraîche
- olijfolie
- zout
- peper
- Eventueel basilicum of koriander als topping
- Voorgekookt water
Bereidingswijze
- Schil en snij de pompoen en de wortels in kleine stukjes/plakjes.
- Verhit olijfolie in een grote pan (ik gebruik zelf gietijzer, zodat de soep goed warm blijft op tafel).
- Voeg hierbij de gesneden knoflook, ui en gember. Bak deze mooi bruin.
- Voeg hier de wortel, pompoen en bouillon aan toe.
- Schenk hierbij het water in de pan. Hoe meer water, hoe dunner de soep (dit is dus naar eigen voorkeur).
- Laat de soep ongeveer 30-40 minuten koken op middelhoog vuur. Afhankelijk van hoe fijn de groenten zijn gesneden
- Wanneer de groenten goed zacht zijn, haal je de pan van het vuur. Mix het geheel goed met een staafmixer totdat de soep helemaal egaal is.
- Voeg nu het zout, de cayennepeper en de crème fraîche toe. Je kan ervoor kiezen om een gedeelte van de crème fraîche op tafel te zetten, zodat de gasten zelf kunnen bepalen hoe romig zij de soep willen hebben.
- Et voila: eetsmakelijk!
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.