De Informatiehonger van technologiebedrijven en geheime diensten; Coen de Jong en Kees van der Pijl

Total Information Awareness. De Informatiehonger van technologiebedrijven en geheime diensten is zonder limiet.

Kees van der Pijl is emeritus hoogleraar internationale verhoudingen aan de universiteit van Sussex.

Er zijn praktisch geen barrières meer bij het verkrijgen van informatie. De relevante vraag is waar de informatie voor wordt gebruikt. De kennis die men tegenwoordig heeft van iedere individuele burger haalt de neoliberale mythe onderuit, dat de markt moet beslissen over wat er in de samenleving gebeurd.

Er is nog nooit een situatie geweest in de geschiedenis dat een technisch hulpmiddel de sociale verhoudingen heeft gewijzigd. De boekdrukkunst is wellicht bij benadering te vergelijken en wat er uit voortkomt is de strijd hoe die nieuwe technologie gebruikt gaat worden. Bij de boekdrukkunst kwam bijvoorbeeld ook direct censuur beschikbaar. Die chaosfase hebben we nu met het internet en de sociale media. De kennis die men verzameld gaat van supermarkt aankopen tot aan maatschappelijke voorkeuren en politieke groepen die extreme ideologieën nastreven.

Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. Doneren kan ook via crypto-currencies; ga naar https//:www.cafeweltschmerz.nl/doneer/