De orthodoxe moslim: Lale en Dennis Honing

De orthodoxe moslim: Lale en Dennis Honing

In deze aflevering gaat Lale in gesprek met Dennis Honing, ditmaal over het boek dat Honing schreef naar aanleiding van zijn periode als orthodoxe moslim. Lale bevraagt Honing over deze tijd, waarom voelde hij zich zo aantrokken tot de Islam?

De islam biedt Honing handvatten in zijn leven, een zoektocht die hij ook in andere subculturen terug ziet. Toch schaart hij zich niet blind achter de theologie, de hele discussie over de hemel en hel vindt hij niet interessant. Lale verwijt Honing 'cherry picking', Honing is echter van mening dat deze discussietechniek ook op het islamdebat wordt toepast. Ook voor niet-moslims heeft de islam constructieve leefregels te bieden, zoals verbod op het drinken van alcohol.

De islam is echter niet het enige onderwerp van gesprek. Er worden kritische kanttekeningen geplaatst bij maatschappelijke ontwikkelingen. De uitzondering is de norm aan het worden en er wordt te lichtzinnig gedaan over onderwerpen als scheiden, vreemdgaan,vrijheid van religie en het gebruik van antidepressiva.