De “Perfect Storm”, een marathongesprek in 4 delen; Felix Rottenberg en Klaas van Egmond

We leven in een uiterst gecompliceerde periode van transitie. Is er een samenhang in al die verschillende bewegingen en kunnen we een nieuw perspectief definiëren?
DEZE SERIE IS GEADOPTEERD DOOR;
Jelle Boelen, Amsterdam
Café Weltschmerz nodigde hoogleraar Klaas van Egmond uit, een serie te maken over de samenhang van de complexe ontwikkelingen in de wereld. Van Egmond vroeg Felix Rottenberg als gesprekspartner op te treden. Vervolgens kwam Rottenberg met het idee om er een marathongesprek van te maken. Rottenberg verwachtte door de lengte van het gesprek dat de intensiteit ook groter zou worden. Deze verwachting werd volledig waargemaakt. Een gesprek van 5 uur, met korte onderbrekingen.

 
Deel 1 – de Proloog – We leven in een uiterst gecompliceerde periode van transitie. Is er een samenhang in al die verschillende bewegingen en kunnen we een nieuw perspectief definiëren?
 

 
Deel 2 – De ultieme Weltschmerz – Het slechte nieuws is dat veel vraagstukken in de wereld samenklonteren tot zeer grote onderwerpen.
Deel 3 – De uitweg vinden – We moeten terugkijken en ons de vragen stellen, wat we van waarde vinden, hoe we hier zijn gekomen en wie we zelf eigenlijk zijn?
Deel 4 – Het besef van goed en kwaad – Het morele systeem van de kerk werd verlaten en we kwamen terecht in de materiële wereld. Volgens de gravitatietheorie heeft het neoliberalisme, het egoïsme tot een algemene wet verheven.

Prof ir N.D. (Klaas) van Egmond heeft in Wageningen levensmiddelentechnologie gestudeerd en is sinds 1972 milieuonderzoeker geweest, de eerste jaren op het gebied van luchtverontreiniging. Hij heeft gewerkt en gepubliceerd op het gebied van monitoring en modellering van luchtkwaliteit van lokale tot Europese schaal. Na binnen het RIVM verschillende jaren leiding te hebben gegeven aan het luchtonderzoek en het bodem- en wateronderzoek, was hij vanaf 1988 als directeur Milieu verantwoordelijk voor het RIVM-milieuonderzoek als geheel. Van 2004 tot 2008 was hij directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), zoals dat uiteindelijk tot zelfstandig en onafhankelijk planbureau was uitgegroeid. Het planbureau (thans Planbureau voor de Leefomgeving genaamd) adviseerde het kabinet op het gebied van milieu-, natuur- en duurzaamheidsvraagstukken.
Sinds 1 januari 2008 is Van Egmond full time faculteitshoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. In de daaraan voorafgaande periode was hij als bijzonder hoogleraar Milieukunde reeds aan de UU verbonden. Van 2012 tot 2016 was hij kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). Hij is tevens adviseur van de Triodos bank. Samen met collega Herman Wijffels is hij initiatiefnemer van het Sustainable Finance Lab, een denktank van economen die zich richt op het begrijpen van de financiële crisis en het formuleren van duurzame oplossingen. Van Egmond vervult tevens verschillende bestuursfuncties onder meer voor het KNMI en als bestuurslid van het NatuurCollege. Eind 2011 heeft de Vereniging van Milieuprofessionals, de VVM, hem de Rachel Carson Oeuvreprijs toegekend. In 2015 ontving hij de Wubbo Ockels Brandaris prijs voor moed, volharding en verbeeldingskracht op zijn vakgebied.
Na zich decennia lang te hebben verdiept in de technische kanten van de milieu- en duurzaamheidsproblematiek houdt Van Egmond zich in toenemende mate bezig met de culturele en de financieel-economische kanten van het vraagstuk. Hij heeft daarover onder meer een boek gepubliceerd onder de titel ‘Een Vorm van Beschaving’ (Uitgeverij Christofoor 2010; 3e druk 2013). Eind 2013 verscheen hiervan de Engelstalige versie onder de titel Sustainable Civilization.
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.