‘De Turkije deal heeft nooit gewerkt’: Coen de Jong en Ingeborg Beugel

‘De Turkije deal heeft nooit gewerkt’: Coen de Jong en Ingeborg Beugel

In volgorde;
Griekenland is het eerste land van opvang waarna er vluchtelingen die officiële geregistreerd zijn, overgebracht worden naar Turkije. Ongeregistreerde Vluchtelingen zouden vanuit Griekenland opgenomen worden door de overige landen van Europa. Alleen het werkt niet.

11 miljoen Grieken met op dit moment 99.000 geregistreerde vluchtelingen.
Onofficieel zijn er echter 150.000 vluchtelingen in Griekenland. In het centrum van Athene moet men steeds vaker over de mensen heenstappen. Vluchtelingen die van de eilanden naar het vaste land zijn gebracht kunnen de omstandigheden in de kampen niet aan. In buurten waar veel leegstand is vermengen de vluchtelingen zich met de junks.

Nederland heeft een convenant getekend in 2015 en zou daarin 8712 vluchtelingen van de Grieken overnemen. Dat had gerealiseerd moeten zijn in 2017. In oktober 2019 zijn er slechts 2055 vluchtelingen overgenomen. Alle Europese landen hadden een akkoord getekend, maar er zijn er maar 35.000 verdeeld. Alleen Malta en Finland zijn hun beloftes nagekomen.

Dat er vanuit Turkije minder vluchtelingen uitstromen heeft niets te maken met de opvang van Turkije. De omringende landen van Turkije sloten hun grenzen waardoor de vluchtelingen in Turkije vast zijn gelopen.