Depressie onder jongeren neemt toe

Depressie onder jongeren neemt toe

Huisartsen schreven vaker antidepressiva voor aan jongeren in de tweede lockdown, meldt het AD. Van oktober 2020 tot juni 2021 kregen jongeren tussen de 15 en 24 jaar maar liefst acht procent meer antidepressiva voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg).

Het Eindhovens Dagblad laat kinder- en jeugdpsycholoog Jilesen van praktijk Leonardus te Helmond aan het woord over de psychische gezondheid van jongeren: “Het is vooral de onzekerheid waar jongeren het moeilijk mee hebben: “Ze kunnen hun vrienden niet zien, mogen niet sporten en krijgen online les. Ze weten niet meer zo goed waar ze bij horen. Vooral bij de kwetsbare groep baart mij dat zorgen. Bij jongeren die angstiger zijn om contacten te leggen bijvoorbeeld, of waar thuis problemen zijn. Voor hen is het belangrijk om onder de mensen te komen. Zij moeten gezien en gehoord worden.”

De Belgische professor klinische psychologie Mattias Desmet waarschuwt al langere tijd voor de psychische gevolgen van het coronabeleid, die door een eenzijdige focus op het virus buiten het blikveld geraakt, zoals hij eerder in het tijdschrift Knack uitlegde.

In dit artikel zegt hij onder meer: “Anders dan bij een volwassene, waar een tijdsspanne van een jaar zo voorbij is, betekent een jaar voor een jongere een tijdvak waarbinnen men een enorme psychologische ontwikkeling doormaakt. Dit gebeurt sterk in dialoog met leeftijdsgenoten.” Laat de sociale omgeving waarbinnen die dialoog voorheen plaatsvond nu juist totaal op zijn kop staan door een klimaat van maatschappelijke angst en sociale lockdowns.

Oud-Weltschmerzer Jorn Luka had onlangs nog een mooi en lang gesprek met Mattias Desmet over massavorming en je rug recht houden in tijden van maatschappelijke hypnose.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.