Desinformatie en Junknieuws volgens Kajsa Ollongren - Teun Gautier en Rico Brouwer

Desinformatie en Junknieuws volgens Kajsa Ollongren – Teun Gautier en Rico Brouwer

Het nationale vertrouwen in de journalistiek is lager dan in de politiek.

Minister Ollongren informeerde op 18 oktober 2019 de Tweede Kamer dat er geen ‘buitenlandse desinformatiecampagne of nep-actiegroepen gevonden waren, rond de Provinciale Staten- en Europese parlementsverkiezingen van 2019’.
Ze schreef de Kamer ook dat er zo’n honderd alternatieve media kanalen waren gevonden die ‘hyperpartisan junknews’ zouden verspreiden en dat ze voornemens is preventief de Nederlandse samenleving te beschermen tegen zulke desinformatie.

📌 U kunt CafeWS helpen onafhankelijk te blijven, ook in 2020. Ga naar onze site en doneer; Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer.

Teun Gautier in café Weltschmerz (ook genoemd in het rapport) in gesprek met Rico Brouwer over de scheiding der machten en over de controlerende taak van de media. Gautier: ‘Mijn advies aan de Minister is; kijk naar het domein van die onafhankelijke media. We zouden juist het domein van die diepgravende onafhankelijke media moeten steunen en versterken’.

Links:
- Persbericht van de Minister https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-binnenlandse-zaken-en-koninkrijksrelaties/nieuws/2019/10/18/kabinet-zet-in-op-transparantie-in-strategie-tegen-desinformatie
- Tweede Kamerbrief https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/10/18/rapport-politiek-en-sociale-media-manipulatie
- Interviews met de ‘hyperpartisan junknews’ kanalen https://potkaars.nl/blog/2019/10/26/rapport-politiek-en-sociale-media-manipulatie (bron:Potkaars.nl)