Deze 4 chemische stoffen in verzorgingsproducten zijn funest voor je hormoonhuishouding – Zo vermijd je ze

Deze 4 chemische stoffen in verzorgingsproducten zijn funest voor je hormoonhuishouding – Zo vermijd je ze

Onze hormonen spelen een heel belangrijke rol in het welzijn van ons lichaam en geest. Ze regelen verschillende lichaamsfuncties, zoals ons metabolisme, onze spijsvertering, ons humeur en onze emoties. Een verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename en zelfs kanker. Kortom, deze verstoring maakt ons fysiek en mentaal zwakker.

In onze zoektocht naar het perfecte uiterlijk zijn we vaak geneigd om allerlei verzorgingsproducten te gebruiken, zonder te onderzoeken wat deze voor effect hebben op ons lichaam en geest, en specifiek ons hormoonhuishouding. Shampoo, douchegel, gezichtscrème, make-up en andere producten gebruiken we vaak om ons beter voelen (en zo wordt het ook gepromoot in reclames), maar wat als ik je vertel dat de meeste van deze producten schadelijke, chemische stoffen bevatten die ons hormoonhuishouden volledig kunnen ontregelen. waardoor je je juist slechter en onzekerder voelt?

Onderaan het artikel vind je een gouden tip om producten die je hormoonhuishouden verstoren gemakkelijk te vermijden.

Parabenen

Een van de meest voorkomende schadelijke stoffen in verzorgingsproducten zijn parabenen. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica en verzorgingsproducten, omdat ze bacteriegroei voorkomen en het product langer houdbaar maken. Parabenen imiteren echter ook de werking van oestrogeen, een belangrijk vrouwelijk hormoon. Wanneer parabenen in ons lichaam terechtkomen, kunnen ze de werking van ons eigen oestrogeen verstoren, waardoor de hormoonbalans verstoord raakt. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals borstkanker, onvruchtbaarheid en verstoringen in de ontwikkeling van de foetus.

Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddelen in verschillende verzorgingsproducten, zoals shampoo, conditioner, gezichtsreinigers, bodylotions, deodorants, zonnebrandcrèmes en make-up.

Ftalaten

Een andere schadelijke stof die vaak wordt gebruikt in verzorgingsproducten is ftalaten. Ftalaten worden vaak gebruikt als weekmakers in plastic en in de productie van geuren en parfums. Ze kunnen onze hormoonhuishouding ontregelen doordat ze de werking van hormonen nabootsen en hierdoor de hormoonbalans verstoren. Zo zijn er studies die een verband suggereren tussen blootstelling aan ftalaten en een verhoogd risico op borstkanker, obesitas, diabetes type 2 en onvruchtbaarheid.

Ftalaten worden voornamelijk gebruikt als weekmakers in nagellak, maar kunnen ook voorkomen in parfums, haarlakken en andere geurproducten.

Triclosan

Een derde stof die in verzorgingsproducten kan voorkomen en onze hormoonbalans kan verstoren is triclosan. Triclosan wordt het vaakst gebruikt in antibacteriële zeep en tandpasta. Het kan de hormoonhuishouding verstoren door de werking van de schildklier te verstoren, een orgaan dat een belangrijke rol speelt in de hormoonregulatie. Wanneer de schildklier niet goed functioneert, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, haaruitval, vermoeidheid en depressie.

Triclosan wordt vaak gebruikt in antibacteriële zeep, handdesinfectiemiddelen, tandpasta’s, deodorants, en sommige gezichtsreinigers.

Natrium Lauryl Sulfaat

Tot slot is ook NLS (Natrium Lauryl Sulfaat) een stof die veel in verzorgingsproducten voorkomt, zoals shampoo en douchegel. NLS kan de hormoonhuishouding verstoren doordat het de werking van onze eigen hormonen nabootst. Zo kunnen vrouwen die vaak NLS-houdende producten gebruiken een hogere concentratie van het hormoon oestrogeen in hun urine hebben, wat kan wijzen op een verstoring van de hormoonbalans.

NLS wordt voornamelijk gebruikt in shampoos, conditioners, douchegels en reinigingsmiddelen voor het gezicht.

Tip: deze app scant voor jou de lijst met ingrediënten

Parabenen, ftalaten, triclosan en SLS zijn slechts enkele voorbeelden van chemische stoffen die de gezondheid van ons lichaam en geest in gevaar kunnen brengen. Voor degenen die het lastig vinden om de moeilijke namen van alle chemische ingrediënten te onthouden, – ik ben hier een van – raad ik de app ‘Clean Beauty’ aan. Deze app geeft je de mogelijkheid om een foto te maken van de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld een shampoo. Clean Beauty scant deze foto en laat je binnen enkele seconden weten of er chemische stoffen, of bijvoorbeeld allergenen, in het desbetreffende product zitten. Ideaal dus voor als je in de winkel staat en geen zin hebt om uren naar allerlei moeilijke termen te Googlen.

En nee, wij worden niet gesponsord door Clean Beauty. Een goed product is een goed product, en dit is er een die het verdient om aangeraden te worden – al is het vooral voor jou een toevoeging.

Download de app hier:

Android (klik)

iOs (klik)

Als de app voor iOs onvindbaar is, is dit een goed alternatief: Think Dirty – Shop Clean (klik)

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.