Geen ontsnappen mogelijk: dit is hoe een zwerm Chinese drones op jacht gaat (video)

Geen ontsnappen mogelijk: dit is hoe een zwerm Chinese drones op jacht gaat (video)

Drones hebben normaal gesproken een GPS-signaal nodig of directe besturing. Zomaar wat drones loslaten in een bos werkt niet, ze zullen onvermijdelijk botsen tegen bomen, planten of andere objecten die niet in kaart zijn gebracht. Tot een team van de universiteit van Zhejiang ging sleutelen en een zwerm drones wist te prepareren voor een tocht door dichtbebost bamboeveld vol omgevallen takken, hoogteverschillen en andere obstakels. Heel handig zo’n autonoom team van drones om een verloren gewaande panda op te sporen, maar ook om op jacht te gaan naar een mens op de vlucht…

Het is een cliché: met een mes kun je een operatie uitvoeren of een boterham snijden, of iemand doden. Het is niet zozeer dat techniek op zich gevaarlijk is, maar de wijze waarop het wordt ingezet kan beangstigend zijn. Zeker wanneer het China betreft, een land dat door velen wordt gezien als een surveillance-nachtmerrie. Het is in dat land dat onderzoekers werkten aan drones die als een perfect geprogrammeerde roedel recht op hun doel afgaan. Op zijn best een indrukwekkend staaltje techniek, een stel digitaal zoemende bijen die op zoek gaat naar de meest efficiënte manier om van A naar B te komen. En je zou er maar liggen, in de spleet van de gletsjer, moederziel alleen en aan de goden overgeleverd. Wat zou het dan niet prachtig zijn als er een drone een overlevingspakket kwam afleveren.

Maar wat als je nu bedrijf X, tegenstander Y of overheid Z achter je aan krijgt? Wat kun je dan nog uitrichten tegen de macht en middelen die hen ter beschikking staan? Dan sta je machteloos. Lees in dit artikel van The Telegraph veel meer over het project. Hieronder een kort maar duidelijk filmpje van anderhalve minuut.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.