DNA-handel is een miljardenindustrie; Harry Starren & Susanne Baars

Een ziekte heb je nooit alleen! Je bloedgroep mag je weten maar de kennis over je DNA is niet vanzelfsprekend van jou. 6 miljard mensen hebben een onvergelijkbare unieke code die het “huis” waarin je leeft bepaalt. Door de kennis van het DNA te delen met de eigenaren kunnen we ziekten voorkomen, beter detecteren en behandelen. DNA is de meest krachtige voorspeller van ziekten.

 

The Human Genome Foundation wil er voor zorgen dat elk persoon op aarde de beschikking gaat krijgen over de kennis van het eigen DNA. Op dit moment kunnen anderen er over beschikken zonder dat je er zelf kennis over hebt. De meesten van ons weten niet eens dat ons DNA ergens opgeborgen ligt. Wanneer je naar het ziekenhuis gaat om een diagnose of voor een behandeling, wordt je DNA profiel opgeslagen. In Nederland liggen de DNA gegevens van ca. 6 miljoen mensen opgeslagen. Door de kennis van het DNA te delen met de eigenaren kunnen we ziekten voorkomen. Ziekenhuizen, verzekeringen en andere commerciële partijen zoals Google hebben wel vrij toegang tot de data. Het doorverkopen van deze data is een miljarden industrie.
Waarom weten we zelf die code nog niet?
a. De genetica is een nieuw vakgebied, bestaat 20 jaar en mensen weten vaak nog niet wat de relevantie is. Dat geld niet alleen voor het publiek maar ook voor de professionals in de zorg.
b. De opkomst van nieuwe technieken maken het nu pas mogelijk om de DNA code over te dragen aan de eigenaren dankzij de opkomst van beveiligde digitale kluizen.
c. Commerciële partijen als o.a. Google en verzekeringsmaatschappijen hebben grote belangen bij de handel in DNA.
Susanne Baars heeft een achtergrond in biomedische wetenschappen en een dubbele research master Neuroscience & Cognition en Public Health Ethics. Ze heeft gewerkt als stam cell onderzoeker op het Harvard Stem Cell Institute (Boston), als public health onderzoeker op de headquarters van de World Health Organisation (Geneve) en als social entrepreneur op Peking University (Beijng) en heeft veel gereisd door de armste buurten in o.a. Africa en Azië. Na haar reis is zij verder gespecialiseerd in business & innovation, gaf zij advies aan het Ministerie van Volksgezondheid en Samenleving en heeft zij in 2016 haar eigen bedrijf iGEN gestart. iGEN is winnaar van de Sustainable Healthcare Challenge 2016, met als missie om toegang tot genetische zorg universeel beschikbaar te stellen. Gedreven vanuit haar visie om de wereld te verbeteren.
Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. Doneren kan ook via crypto-currencies: Bitcoin 1KiNiBFCYTQeXChtAYMHqfSeQ91jEVoeve Ether 0x0111c80bdf8e1eee49a7c46bd134532f787dd852 Litecoin Lg11FwbnesVa7q2swjGgttbuHaX5EKAPoz 

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.