Duitse president beschuldigd van het faken van een bomschuilkelder-incident in Oekraïne

Duitse president beschuldigd van het faken van een bomschuilkelder-incident in Oekraïne

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zou mogelijk deel hebben uitgemaakt van een geënsceneerde propagandastunt, volgens een artikel dat maandag door Der Spiegel is gepubliceerd. Columnist Thomas Fischer stelde verschillende vragen over het recente bezoek van de politicus aan Oekraïne, waar hij naar zeggen meer dan een uur doorbracht in een schuilkelder te midden van een vermeende luchtaanval door Russische troepen.

Op 25 oktober maakte Steinmeier zijn eerste reis naar Oekraïne sinds Rusland eind februari haar militaire offensief tegen het land lanceerde. Tijdens een gesprek met verslaggevers in de noordelijke stad Koryukovka nabij de Russische grens, ging een luchtalarm af en werd de president begeleid naar een schuilkelder in een nabijgelegen openbaar gebouw. Steinmeier bracht uiteindelijk meer dan een uur door in de kelder met een groep ambtenaren en andere mensen.

Na het incident zei Anton Gerashchenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, dat het “een zeer goede illustratie is waarom Oekraïne zo snel mogelijk meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft”, verwijzend naar de belofte van Berlijn om verschillende Iris-T-systemen aan Kiev te leveren.

Fischer voerde echter aan dat een aantal details over het incident niet klopten. Hij merkte op dat het vorige bezoek van de president, dat voor 18 oktober was gepland, werd geannuleerd vanwege “veiligheidsredenen” te midden van Russische beschietingen en vroeg: “Is de veiligheidssituatie in de tussentijd veranderd?”

Een ander detail dat Fischer opmerkt, is het feit dat Steinmeier met de media sprak, zo dicht bij een gebouw met een volledig ingerichte kelderbunker, waar stoelen schijnbaar al in een cirkel waren opgesteld, alsof cameraploegen de gebeurtenis en ‘vergadering’ tussen burgers elk moment konden filmen.

De columnist vroeg zich ook af waarom er geen berichten zijn van Oekraïense of Duitse media of officiële bronnen over de vermeende luchtaanval die Steinmeier ertoe bracht deze bunker in te vluchten, en waarom er geen informatie is over Russische raketten die daadwerkelijk de stad zouden treffen.

Fischer wijst erop dat de Duitse regering gemakkelijk een eenvoudig antwoord zou kunnen geven op de bovenstaande vragen, door uit te leggen hoe en namens wie dit incident zou kunnen plaatsvinden.

De columnist merkte op dat, als zou blijken dat het evenement inderdaad een geënsceneerde operatie was, het uiteindelijk “extreem gênant” zou worden voor Berlijn, omdat de Duitse president zichzelf “beschikbaar zou hebben gesteld als acteur in een propagandafilm”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.