Een politiek oogje dichtknijpen bij bank Monte dei Paschi ; Paul Buitink en Han de Jong

Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13

Een politiek oogje dichtknijpen bij de redding van de bank Monte dei Paschi di Siena. Zuur voor de Italianen om de eerste bank in moeilijkheden onder een zwaar Europees resolutieregiem te stellen.


Han de Jong is hoofdeconoom van de ABN-AMRO. Paul Buitink spreekt met hem over de Europese bankenunie. De bankenunie werd tijdens de crisis van 2008 opgericht om de grote verschillen tussen de Europese banken te normaliseren om stabiliteit van het geldstelsel binnen Europa te creëren. Er moest eenheid komen tussen de banken in regels en maar ook in toezicht. De Europese Bankenunie kreeg het toezicht over de Europese banken, wat voordien door de Nationale banken werd uitgevoerd. De Europese Bankenunie wordt aangestuurd door de ECB in Frankfurt. De Unie heeft drie pijlers waarop haar taken zijn berust: het toezicht op de Europese banken, het resolutiemechanisme en het depositogarantiestelsel.
De Jong plaatst kanttekeningen bij de werking van het bail-in regiem in het resolutiestelsel. Bij de eerste testcase van het resolutiestelsel ging het al mis. De problemen bij de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena werden om politieke redenen buiten het resolutiestelsel opgelost. Opnieuw werd een bank met publieke middelen overeind gehouden door de ECB en de Italiaanse staat. De Jong vraagt zich af of het resolutiemechanisme stelsel überhaupt wel kan werken. Als een individuele bank in de problemen komt kan het systeem wellicht haar werk doen, maar bij een systeemcrisis is het volgens hem contraproductief. De risico’s op besmettingsverschijnselen zijn dan groot en kunnen veel banken gaan raken.
De Jong vindt overigens niet dat de problemen bij de bank Monte dei Paschi di Siena als een systeemcrisis gezien kunnen worden. De oplossingen voor die bank buiten het resolutiestelsel werden politiek gedreven. De Jong stelt dat het zuur was voor de Italianen. Niet eerder was het nodig een Italiaanse bank te redden, terwijl in heel Europa banken met collectieve middelen overeind gehouden werden. Zuur is het dan om de eerste bank in moeilijkheden onder een zwaar resolutieregiem te stellen. Om die reden werd het politieke besluit genomen een oogje dicht te knijpen bij de redding van de bank Monte dei Paschi di Siena………..

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.