Esther van Fenema en Paul Schnabel: “De overheid als geluksmachine”


Paul Schnabel was tot 2013 directeur Sociaal Cultureel Planbureau. Naast zijn vele rollen en functies, ook columnist voor de Volkskrant, Universiteitshoogleraar, Senator voor D66, en penningmeester voor het Concertgebouwconcert. Paul gaat voor Café Weltschmerz interviews maken. In dit gesprek de kennismaking met een duizendpoot.
Het gesprek gaat over de NVSH, het schrijven van columns, het Concertgebouworkest, de veranderingen in multiculturele samenleving, de vluchtelingen problematiek en D66. Uitgebreid gaat hij in op de rol en de taak van het SCP en haar relatie met de regering. Hij verteld over SCP onderzoeken naar de ontwikkelingen binnen etnische groepen en zijn adviezen aan de regering.
Een boeiend en informatief gesprek met een fluïde verteller, die ieder onderwerp scherp belicht en zijn conclusies altijd in een brede context en historisch perspectief plaatst. Paul Schnabel ontdoet iedere problematiek van zijn dagelijkse waan.
Enkele quotes:
“De tweede en derde generatie van Turken, Marokkanen en Surinamers worden steeds Nederlandser. Je ziet bij die groepen in hun gewoontes steeds meer aanpassing.”
“In een gemeenschap van 150 mensen 1500 vluchtelingen onder brengen is erg onhandig. Maar je wordt soms ook overvallen door de omstandigheid. Je kan Nederland niet afsluiten voor de rest van de wereld. De vluchtelingen komen en worden niet gehaald.”
“De pretentie dat de overheid het geluk kan bepalen is niet volgehouden worden”.
“Als Pechtold zijn manier van politiek bedrijven niet had volgehouden, zou D66 nu niet meer bestaan”.
 




Podcast

Help Café Weltschmerz met een donatie;
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.