EU in ‘dringende oorlogsmodus’ – topdiplomaat

EU in ‘dringende oorlogsmodus’ – topdiplomaat

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, heeft opgeroepen tot meer wapens voor Oekraïne en snellere levering van munitie. Zijn woorden komen te midden van westerse beloften van nieuwe wapenleveringen voor Kiev en groeiende tekorten in de eigen voorraden van zijn lidstaten.

“We bevinden ons in een dringende oorlogsmodus”, zei Borrell zondag tijdens de laatste dag van de veiligheidsconferentie in München. Hij voegde eraan toe dat het conflict voorbij zou zijn als het tekort aan munitie niet binnen “een paar weken” zou zijn opgelost.

De diplomaat beklaagde zich over de uitputting van de Europese voorraden en beweerde dat de Unie “klassieke oorlogen vergat … alleen bezig was met expeditietroepen en technologische Blitzkrieg.”

Hij kondigde aan dat de ministers van Defensie van de EU op 8 en 9 maart een speciale bijeenkomst zullen houden om te proberen deze kwestie op te lossen. Borrell zei dat hij ook het idee zal presenteren om de 3,6 miljard euro van de Europese Vredesfaciliteit te gebruiken om gezamenlijk munitie voor Kiev te kopen, gebruikmakend van ‘de ervaring van de EU met gezamenlijke inkoop van Covid-19-vaccins’.

Borrell zelf was op zijn hoede voor de munitietekorten in september en zei dat de voorraden “op” waren. Deze beoordeling werd herhaald door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, die waarschuwde dat de landen van het Bondgenootschap bijna niks meer hadden om te doneren aan de oorlogsinspanningen van Kiev.

Meerdere EU-landen en de VS hebben toegezegd moderne tanks van westerse makelij naar Oekraïne te sturen; het proces zal echter maanden duren, zonder duidelijk tijdschema. Het VK en Frankrijk overwegen ook om straaljagers naar Kiev te sturen, terwijl Londen al piloten traint. De Franse president Emmanuel Macron zei echter eerder deze maand dat het sturen van gevechtsvliegtuigen niet iets was dat “in de komende weken” kon worden gedaan.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei eerder deze maand dat de wapenleveringen aan Kiev Rusland er niet van zouden weerhouden de doelen van de militaire operatie te bereiken, maar in plaats daarvan alleen maar “het lijden” voor Oekraïne zouden verlengen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.