Gaat Amerika binnenkort Den Haag aanvallen?; Stan van Houcke en Eric van de Beek

Gaat Amerika binnenkort Den Haag aanvallen?; Stan van Houcke en Eric van de Beek

The Hague Invasion Act en de spanning rond het Internationaal Strafhof.

De Verenigde Staten dreigt sinds 2002 met ingrijpen tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag. Eric van de Beek heeft onderzoek gedaan naar de realiteitszin van deze ‘The Hague Invasion Act’.
Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court/Cour Pénale Internationale, ICC/CPI) is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn omschreven in het statuut. De VS heeft samen met Israël het ICC nooit willen erkennen.
Na de bekendmaking van deze ‘Act’, was Nederland in rep en roer. Grote verontwaardiging over deze wet tegen een bevriende natie die Amerika het recht geeft een bevriend land aan te vallen. Nadien is het vooral stil gebleven.

Washington is bezorgd dat het hof mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikanen in Afghanistan gaat onderzoeken. Als dat gebeurt zal de VS ingrijpen.

Elk moment kan nu bekend worden gemaakt of de hoofdaanklaagster van het Hof een strafrechtelijk dat onderzoek gaat instellen.