Harry Starren met Pauline Meurs: Betere zorg door nieuwe technologie en meer kennis over de context

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Wat zijn de ontwikkelingen in de zorg? Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? 

Pauline Meurs is sinds januari 2007 hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij voert onderzoek uit naar besturingspraktijken in de gezondheidszorg.
Meurs stond aan de wieg van diverse post-academische opleidingen voor managers en bestuurders in de zorg. Deze zijn in 2003 samengebracht onder de vlag van het Erasmus CMDz, waarvan zij de directeur is.

Technologische ontwikkeling, zoals robotisering, digitalisering en mr Whatson van IBM maken dat de diagnosticering niet meer uitsluitend aan de arts wordt overgelaten en dat we daarnaast veel meer kunnen. De echte verbetering is te halen door een betere context buiten het zorgsysteem; zoals een betere woonomgeving, goede lichaamsbeweging, gezonde voeding en eetgewoontes. Het onderwijs moet gezondheidsvaardigheden aanbieden. De werkgevers zouden op de werkplekken een reflectie kunnen bieden over de gezondheid van de werknemers.