Het geld van jong en oud in één pot geeft ruzie; Sjaak Zonneveld met Ilja Boelaars

Ilja Boelaars is gecertificeerd financieel risico manager en promovendus economie aan de University of Chicago. Daarnaast is hij columnist bij het FD.

Sjaak Zonneveld vervulde verschillende management- en directiefuncties bij grote softwarebedrijven. Op zijn 35ste nam hij voor het eerst een sabbatical om te gaan reizen. Sindsdien wisselt hij periodes van werken af met periodes waarin hij andere activiteiten - zoals reizen - onderneemt. Dat principe noemt hij 'Het Nieuwe Werken aan je Pensioen'. Dat is tevens de titel van een boek dat hij schreef.

Nederland, Den Haag, 04-11-2013. Foto Wiebe Kiestra Ilja Boelaars, wetenschapper in de USA en columnist voor het FD.
Foto Wiebe Kiestra

In zijn eerste gesprek met Ilja Boelaars over pensioenen gaat het over het falen van het systeem. "We hebben een grote pot geld dat op een transparante manier verdeeld moet worden. Henk Kamp heeft de rentestand veranderd, maar niemand snapt wat er nu werkelijk met die pot gebeurd. Boelaars pleit er voor dat de pot uit elkaar getrokken wordt en er op individueel niveau verdeeld gaat worden. "Je hebt ook beleggingsfondsen waar je op individueel niveau kan in- of uitstappen.
Verhogingen van pensioenuitkeringen aan ouderen gaat ten koste van de uitkeringen in de toekomst aan jongeren. Onder economen is er hierover geen verschil van mening, alleen de enorme electorale politieke druk maakt dat we geen besluiten hierover nemen."

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Podcast