Hugo de Jonge: politiek drama vol verduisterde appjes, weggelakte documenten en niet-actieve herinneringen

Hugo de Jonge: politiek drama vol verduisterde appjes, weggelakte documenten en niet-actieve herinneringen

Twee weken gelden werd duidelijk dat Hugo de Jonge meer wist van de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. WOB-verzoeken brachten boven tafel dat de oud-minister van VWS zijn partijgenoot actief hielp met een massale mondkapjesdeal. De betrokkenheid van De Jonge blijkt inmiddels veel verder te gaan, blijkt uit mailwisselingen en appjes die zijn vrijgekomen. Morgen (donderdag) volgt het langverwachte debat hierover.

De Volkskrant bracht twee weken geleden het nieuws dat De Jonge een actieve rol bij de zaken van Van Lienden. Het was niet alles: De Jonge gebruikte jarenlang zijn privémail voor politieke zaken stuurde honderden interne berichten naar topambtenaren en toenmalig (interim-)minister Van Rijn, waarbij Van Lienden (op de achtergrond) een rol speelt.

Dataploegers

Het is te danken aan een aantal onvermoeibare dataploegers en -onderzoekers dat er meer informatie is vrijgekomen over de rol van De Jonge. Volgens dataspecialist Wouter Akema, die samen met Daniel van der Tuin, Cees Cees en Marc van der Vegt al tijdenlang onvermoeibaar aan het Wobben is, heeft een grote krant het niet aangedurfd hun bevindingen vandaag op de voorpagina te publiceren. Hou het Twitteraccount van Akema in de gaten ‘voor explosief materiaal.’

Messen geslepen

Wellicht zal de Tweede Kamer het materiaal van de onderzoekers morgen aangrijpen om De Jonge het vuur aan de schenen te leggen tijdens een debat. Het begint om 10.15 en is via een livestream te volgen. De uitkomst van het debat is nog onzeker. Een aftreden van De Jonge, die nu minister voor Volkshuisvesting is, is afhankelijk van de net aangetreden coalitie. Een politiek offer is niet uitgesloten, maar wel vroeg in de kabinetsperiode.

Wat wel duidelijk is, is dat de messen zijn geslepen. PVV-leider Geert Wilders: “Hij heeft zitten sjacheren en sjoemelen en zich niet aan de regels gehouden en dingen onder het tapijt geveegd.” Wybren van Haga twittert (let op de corona-disclaimer onderaan!): ‘Het is geen incident meer, het is een patroon. Het corona-ministerschap van Hugo De Jonge kenmerkt zich door ambtsmisdrijven en leugens.”

Voor het debat is alvast zeven uur uitgetrokken. Lange zit. Hou een goed boek bij de hand of maak het huis schoon onderwijl.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.