Is dit nog maar het begin? “Tientallen landen zullen Sri Lanka volgen”

Is dit nog maar het begin? “Tientallen landen zullen Sri Lanka volgen”

De armoede, uitzichtloosheid en protesten in Sri Lanka zijn nog maar het begin van wat de wereld te wachten staat. Bijna twintig andere ‘opkomende economieën’ ondergaan soortgelijke economische problemen als het Aziatische eiland, “maar in een politiek instabiel land als El Salvador of Libanon kan de uitkomst heel anders zijn.”

“Tientallen landen staan dezelfde problemen te wachten,” concludeert Palki Sharma naar aanleiding van de recente volksopstand van Sri Lanka. De presentatrice van WION heeft het in een korte maar duidelijke uitzending over “twaalf procent van de wereldbevolking die gebukt gaat onder een gezamenlijke schuld van 237 miljard dollar.” Ze daagt de kijker uit zich in te beelden wat er zou gebeuren als de schuldenbubbel elders plaatsvindt. In een land als Tunesië of Zambia bijvoorbeeld.

Oorzaken

Sharma gidst haar volgers langs El Salvador, Zambia, Libanon (een zombie-economie volgens de Wereldbank), Pakistan en Ghana. Elk land is anders, maar er zijn overeenkomsten.

In elk land verhoogde de regering de uitgaven na de corona-uitbraak van ruim twee jaar geleden. “Ieder land gaf geld uit aan ziekenhuizen, vaccins en economische stimuli. Tegelijkertijd verdwenen inkomsten, zoals die vanuit het toerisme.” Daarnaast werd de dollar meer waard, en dat zorgde ervoor dat schulden in de lokale munteenheid groter werden.

Tot slot noemt Sharma slecht leiderschap. Als voorbeeld geeft ze de afschaffing van chemische kunstmest in Sri Lanka en de gok op Bitcoin in El Salvador. Tel daar de geopolitieke spanningen rond China, Rusland, Europa en de VS bij op, en er ontstaat “een perfecte storm.”

Hieronder de uitzending van Gravitas, onderdeel van WION. Het medium doet verslag van gebeurtenissen wereldwijd maar de Indiase zender lijkt op het eerste gezicht vooral dicht bovenop Aziatische ontwikkelingen te zitten. Over Sri Lanka, zuidelijk buur(ei)land, hebben ze uitgebreid bericht de afgelopen weken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.