Kaag krijgt eigen uitspraak als boemerang terug: “De hel heeft speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen”

Kaag krijgt eigen uitspraak als boemerang terug: “De hel heeft speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen”

D66 heeft het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de partij meer dan een jaar achtergehouden. Nu meerdere media het hebben opgepakt en de kritiek op de gang van zaken binnen de ‘links-liberale’ partij groeit, neemt de druk toe op partijleider Sigrid Kaag. Kaags belofte van ‘Nieuw Leiderschap’ keert zich nu tegen haar. Ze negeerde meerdere verzoeken van een vrouwelijk slachtoffer van partijprominent Van Drimmelen om de belastende conclusie van het rapport naar buiten te brengen. Raisa Blommestijn memoreert tijdens haar optreden bij Ongehoord Nieuws nog eens aan de uitspraak van Kaag in de aanloop naar de verkiezingen in 2021: “De hel heeft een speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen.”

Media, politieke duiders, bezorgde burgers en D66-leden willen weten waarom de bevindingen van het onderzoek naar overschrijdend gedrag binnen de partij zo lang onder de pet zijn gehouden en waarom er geen maatregelen tegen partijprominent Frans Van Drimmelen zijn genomen. Bovendien willen ze weten wie er buiten Kaag nog meer wist van het onderzoek dat werd uitgevoerd door bureau Bing. De Volkskrant gaat in op de onrust binnen de partij, die uitmondde in een open brief die werd ondertekend door (oud-)bestuursleden, afdelingsvoorzitters, raadsleden, lokale fractievoorzitters en Provinciale Statenleden. Maandagavond was de brief door ruim 320 mensen ondertekend. ‘De eerste poging dit weekeinde om gemoederen te bedaren mislukte. Afgelopen zaterdag maakte het partijbestuur kenbaar het Bing-onderzoek nog een keer te bekijken. Kaag steunt die stap. Maar dat is voor initiatiefnemers van de open brief, Daphnie Ploegstra en Jelle Ages, onvoldoende. ‘Ze gaan nog een keer naar het onderzoek van destijds kijken. Dat hebben ze al een jaar kunnen doen’, zegt Ages. ‘We willen weten wat er is gebeurd en willen dat er snel erkenning komt voor slachtoffers.’

 

Wie is van Drimmelen?

Frans van Drimmelen gaat al heel wat jaren mee binnen D66. Hij was eerder al campagneleider voor Alexander Pechtold in 2006 en als voorzitter van een talentencommissie binnen de partij functioneerde hij als invloedrijke poortwachter. Ook Kaag zelf zou veel aan Van Drimmelen te danken hebben. Mede dankzij zijn inspanningen kwam ze bij de politieke partij. Mediacommentator en columnist Marianne Zwagerman ziet de stilte binnen de partijtop nu als gevolg van loyaliteit vanwege zijn eerdere diensten: ‘Nou ja, ze zijn wel loyaal. Dat siert ze dan ook wel,’ schrijft ze met een cynische ondertoon op Twitter.

Journalist Annelies Strikkers is meer uitgesproken: ‘Alle D66 Kamerleden zijn muisstil. Erg veelzeggend. Zijn ze chantabel? Opties aan het afwegen?’

De bal kaatsen

Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten, en dat is zeker in tijden van internet-archieven een steeds populairder spel geworden. D66 is -samen met GroenLinks misschien- in de ogen van velen een partij die niet aarzelt om een vinger te heffen naar anderen. De ergernis over de moraalridders komt via onder andere Twitter naar buiten. Onder meer door de positionering van D66 naar aanleiding van de schandalen rond het tv-programma The Voice op de hak te nemen. Geen gebrek aan verontwaardiging destijds, maar de eigen lijken bleven in de kast. Juriste en mediavrouw Sietske Bergsma weet nog niet zo goed wat ze er van moet vinden: ‘Je wint er geen centimeter terrein mee, maar dat is Nederland.’

In de aanloop naar de uitzending van Ongehoord Nederland (hier terug te zien) maakte rechtsfilosofe Raisa Blommestijn al duidelijk hoe ze over Kaag denkt: ‘Kaag moet weg uit Den Haag.’ Tijdens de uitzending bracht ze haar uitspraak -hoewel, Kaag citeerde de Amerikaanse politicus Madeleine Albright- tijdens de verkiezingscampagne van 2021 weer naar voren: “De hel heeft een speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen.” De wijze waarop Kaag zich nu opstelt vindt Blommestijn dan ook getuigen van “hypocrisie.”

 

Doofpot

Sommige mensen betitelen de affaire inmiddels als een doofpot. Wat er allemaal precies in die doofpot zit, zal pas duidelijk worden als de deksel ervan af wordt gehaald. Uri van As, adjunct-hoofdredacteur van OpinieZ, brengt nog meer naar voren op Twitter: ‘De voorzitter van de Raad van State, D66-bobo Thom de Graaf, heeft het slachtoffer van Frans van Drimmelenonder druk gezet om haar aangifte in te trekken. Wordt deze kwestie ook meegenomen door het D66 bestuur? Treedt Tom terug? Of houden we dit nog even stil…’ Wordt vervolgd…

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.