Kanye West: Black Lives Matter is een ‘scam’

Kanye West: Black Lives Matter is een ‘scam’

Kanye West, de Amerikaanse rapster die bekend staat om zijn controverse, heeft een nieuwe golf van verontwaardiging aangewakkerd door Black Lives Matter ervan te beschuldigen een “scam” te zijn. Dit, nadat hij online veel reacties uitlokte door een “White Lives Matter” -shirt te dragen.

“Iedereen weet dat Black Lives Matter oplichterij is”, zei de 45-jarige ondernemer dinsdag in een inmiddels verwijderde Instagram-post. “Nu is het voorbij. Graag gedaan.”

De verklaring was blijkbaar een reactie op kritiek die West kreeg na het dragen van een “White Lives Matter”-shirt op maandag tijdens zijn Yeezy-modeshow in Parijs. De show toonde de nieuwe kledinglijn van Yeezy en bevatte modellen die shirts droegen die waren versierd met de controversiële contra-BLM-slogan. Voor de goede orde werd West gefotografeerd naast de zwarte, conservatieve Candace Owens, gekleed in bijpassende shirts met “White Lives Matter” op de achterkant en een foto van de paus op de voorkant.

“Het besluit van Kanye West om een ​​’White Lives Matter’-shirt te dragen is walgelijk, gevaarlijk en onverantwoordelijk”, zei de zwarte auteur en professor Marc Lamont Hill op Twitter. “Sommigen van jullie zullen zich haasten om hem te verdedigen. Je moet je afvragen waarom.”

Rapper Jaden Smith, zoon van acteurs Will Smith en Jada Pinkett Smith, liep uit protest de modeshow van West uit. “Echte leiders leiden”, zei Smith. “Het maakt me niet uit wie het is. Als ik de boodschap niet voel, ben ik weg. Black lives matter.”

Fraude en schandalen

BLM wordt geplaagd door financiële schandalen. Zo werd de nieuwe leider van de nationale BLM-not-for-profitorganisatie, Shalomyah Bowers, in een rechtszaak schuldig bevonden van het overhevelen van meer dan $10 miljoen aan vergoedingen om zijn adviesbureau te betalen. Mede-oprichter van BLM, Patrisse Khan-Cullors, dook vorig jaar in een ‘koopbui’ in het onroerend goed en kocht vier huizen voor een totaal van $3,2 miljoen. Ze werd er ook van beschuldigd haar broer en de vader van haar kind meer dan $1,8 miljoen te hebben betaald voor het verlenen van diensten aan BLM. De groep ontving in 2020 meer dan $90 miljoen aan donaties.

West, die nu de naam ‘Ye’ draagt, is ’s werelds rijkste rapper met een fortuin geschat door Forbes op $2 miljard, grotendeels gebaseerd op zijn Yeezy-modemerk. Hij heeft vaker voor controverse gezorgd, zoals toen hij in 2018 toenmalig president Donald Trump in het Oval Office bezocht en in datzelfde jaar in een interview zei dat slavernij een “keuze” was voor zwarte Amerikanen. Dit laatste werd veelal uit context genoemd, hij zei namelijk:

“Als je hoort over slavernij gedurende 400 jaar… Voor 400 jaar? Dat klinkt als een keuze.” En hij voegde hieraan toe: “Jullie zaten daar voor 400 jaar in, en het waren jullie allemaal. Het is alsof we mentaal opgesloten zitten.”

Redactie: Wat vinden jullie van bovenstaande uitspraken van Kanye West, hoe interpreteren jullie deze? Laat dit ons weten in de comments.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.