Klaus Schwab Treedt Af: Wat betekent dit voor de toekomst van het World Economic Forum?

Klaus Schwab Treedt Af: Wat betekent dit voor de toekomst van het World Economic Forum?

Vandaag bereikte ons het nieuws dat Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum (WEF), zal aftreden. Na meer dan vijftig jaar aan het roer te hebben gestaan van deze invloedrijke organisatie, maakte Schwab dit bekend in een interne e-mail aan zijn medewerkers, die in handen is gekomen van nieuwssite Semafor.

Schwab, die in 1971 het WEF oprichtte onder de naam European Management Forum, zal zijn rol als uitvoerend voorzitter neerleggen en overstappen naar een positie als niet-uitvoerend voorzitter. Deze verandering moet nog worden goedgekeurd door de Zwitserse overheid en zal naar verwachting plaatsvinden vóór de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in 2025.

Een Tijdperk Eindigt
Klaus Schwab, inmiddels 86 jaar oud, heeft het WEF uitgebouwd van een kleinschalig forum naar een wereldwijd bekende ontmoetingsplaats voor wereldleiders, CEO’s en andere invloedrijke personen. Jaarlijks reizen talloze wereldleiders en directeuren naar Davos om deel te nemen aan de bijeenkomsten van het WEF. Volgens Mark Rutte is het WEF een ‘praatclubje’, maar de invloed van deze organisatie is niet te onderschatten.

De Toekomst van het WEF
De grote vraag die nu rijst, is wie Klaus Schwab zal opvolgen. Tot op heden is er nog geen opvolger aangewezen. In de afgelopen jaren heeft het WEF een transformatie ondergaan, waarbij de focus is verschoven van liberale politiek naar een meer gecentreerde benadering. Schwab’s familie blijft betrokken bij de organisatie, met zijn vrouw en kinderen in diverse topfuncties.

Het WEF en de Kritiek
Het WEF heeft door de jaren heen veel kritiek ontvangen, met name vanwege de nauwe banden met de elite en de invloed op mondiale besluitvorming. Er is brede zorg over de problematische aard van deze ongekozen organisaties die grote invloed uitoefenen op nationale soevereiniteit en democratische processen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.