Langdurige schade na anticonceptie: 4 tips die je helpen te herstellen

Langdurige schade na anticonceptie: 4 tips die je helpen te herstellen

Sinds de introductie in de vroege jaren zestig is de anticonceptiepil vergezeld door zorgen en controverses. Hoewel meer dan driehonderd miljoen vrouwen wereldwijd op een bepaald moment gebruik hebben gemaakt van de pil vanwege het vermeende ‘gemak’, hebben de meesten dit gedaan zonder zich bewust te zijn van de gevolgen voor de gezondheid van vrouwen en hun toekomstige vruchtbaarheid. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is de pil, met diens directe en langetermijneffecten op de biologie van het lichaam, niet de ideale vorm van anticonceptie. De risico’s ervan wegen verre op tegen het gemak waarmee het wordt toegediend. Ongeacht de duur van het gebruik van de pil, heeft het lichaam ondersteuning nodig bij het herstellen van het gebruik ervan.

In dit artikel bespreek ik 4 schadelijke effecten van anticonceptie, die ook nog na het stoppen met anticonceptie van kracht kunnen zijn. Bij elk effect bespreek ik ook de herstelopties.

Gedurende de decennia van beschikbaarheid van de pil hebben fabrikanten de niveaus van synthetische oestrogeen en progesteron verlaagd, omdat er bewijs is opgedoken van de schadelijke effecten van synthetische hormonen, zoals een verhoogd risico op baarmoeder- en borstkanker. De resulterende schadelijke effecten komen ook voort uit het gebruik van andere hormonale anticonceptiemethoden, zoals pleisters, injecties, onderhuidse implantaten, vaginale ringen en hormoonbevattende spiraaltjes.

Vroege effecten zoals trombose en embolie dwongen de ontwikkelaars terug naar het laboratorium in de hoop op een veiligere formule voor wat zij lijken te beschouwen als een chronische aandoening: vruchtbaarheid. Na verloop van tijd begonnen veel artsen de pil ook te gebruiken voor acne en dysmenorroe. Helaas blijven de gevolgen van blootstelling aan synthetische hormonen een probleem met de pil en andere hormonale anticonceptiemethoden.

De vier meest verontrustende fysieke bijwerkingen van het gebruik van de pil en andere hormonale anticonceptiemethoden zijn verstoring van de darmflora, hormonale onbalans, tekorten aan voedingsstoffen en de kans op meerdere abortussen vlak na het gebruik van de pil. Het is bekend dat de anticonceptiepil het lichaam van essentiële voedingsstoffen uitput, maar slechts weinig artsen waarschuwen hun patiënten hiervoor bij het voorschrijven ervan. De voedingsstoffen die de pil uitput, zijn juist essentieel voor de ontwikkeling van een gezond zenuwstelsel bij toekomstige baby’s. Vitamines B6, B12 en foliumzuur, die allemaal door de pil worden uitgeput, zijn cruciaal voor de hersenen en het zenuwstelsel van alle mensen: volwassenen, kinderen en groeiende baby’s in de baarmoeder.

Andere voedingstekorten die verband houden met de pil zijn een laag gehalte aan vitamines B1 en B2, biotine, vitamine C en essentiële mineralen zoals koper en zink. Deze tekorten kunnen leiden tot vermoeidheid, verminderd libido, huidproblemen, slapeloosheid, paranoia, gewichtstoename, opgeblazen gevoel, depressie, angst, duizeligheid, roos, haaruitval, jeuk en hormonale onbalans.

Synthetisch oestrogeen en progesteron verergeren de hormonale onbalans die het gevolg is van voedingstekorten. Dit kan leiden tot gewichtstoename, fibrocystische borstaandoening, botverlies en onvruchtbaarheid. Het verband tussen synthetische hormonen en de ontwikkeling van kanker in de borsten en baarmoeder is goed gedocumenteerd.

1. Verstoring van darmflora
Een probleem dat pas recentelijk is onderzocht in verband met het gebruik van de pil, is de aanzienlijke verstoring van de darmflora. David Perlmutter, MD, legt uit dat bijna alle medicijnen een nadelig effect hebben op het microbioom, maar het langdurige dagelijkse gebruik van dit synthetische hormoonveranderende medicijn is vooral schadelijk voor de darmomgeving. Het kan de productie van schildklierhormonen en beschikbaar testosteron verminderen. Bovendien kan langdurig gebruik bijdragen aan insulineresistentie en oxidatieve stress, waardoor systemische ontsteking toeneemt. Het negatieve effect van de pil op het microbioom is een van de redenen waarom stemmingswisselingen en angststoornissen veel voorkomen bij gebruikers. Onze darmflora zijn nauw betrokken bij de productie van neurotransmitters die van invloed zijn op stemming en kijk op het leven. Onderzoek heeft aangetoond dat hormonale anticonceptiemiddelen in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van inflammatoire darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis.3 Zoals Hippocrates ooit zei: “Alle ziekte begint in de darm.” Het is belangrijk om de mogelijke schade door de pil aan de darmen aan te pakken om de gezondheid van jezelf en toekomstige generaties te ondersteunen.

2.Tekort aan voedingsstoffen
Idealiter zou een jonge vrouw die graag een kind wil krijgen minstens twee jaar moeten wachten na het stoppen met de pil voordat ze probeert zwanger te worden. Het vermijden van antibiotica gedurende ten minste twee jaar voorafgaand aan de conceptie is ook belangrijk. Dit stelt het lichaam van de vrouw in staat om de essentiële vitamines, mineralen, hormonen en darmflora op te bouwen die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap en gezonde baby. Lage niveaus van gunstige bacteriën in de darm, evenals de overgroei van candida en andere pathogene gisten en bacteriën, worden vaak aangetroffen bij moeders van autistische kinderen. De implementatie van het Gut and Psychology Diet (GAPS) is ten zeerste aan te raden  na het stoppen met de pil. Dit dieet, ontwikkeld door Natasha Campbell-McBride, MD, voedt en herstelt de darmen en ondersteunt zo het herstel van gunstige darmflora en verbetert aanzienlijk het vermogen om essentiële voedingsstoffen, vooral B6 en B12, op te nemen en te synthetiseren.

Het wekelijks opnemen van lever is de meest significante manier om tekorten aan vitamine B6 en B12 aan te pakken. Er zou wekelijks vier tot zes ons kippenlever of drie tot vier ons rundvleeslever geconsumeerd moeten worden, gedurende de herstelperiode na het stoppen met anticonceptie. Dit kan over de week verdeeld worden. Leverpaté of rauwe melk-roomshakes zijn beide eenvoudige, heerlijke en bevredigende manieren om lever in het dieet op te nemen.

Naast het aanvullen van voedingstekorten en het ondersteunen van de leverfunctie (en daardoor de uitscheiding van overtollige hormonen), is het gebruik van planttherapieën zoals gemmotherapie of kruidenextracten ook belangrijk. Rozemarijn in de vorm van gemmotherapie is een goede optie. Rozemarijn wordt traditioneel gebruikt om de lever te ondersteunen bij de verwerking van hormonen, vooral oestrogeen. Mariadistel kan ook erg nuttig zijn voor hetzelfde doel. Ik raad aan om samen te werken met een getrainde zorgverlener die bekend is met het gebruik van gemmotherapie en andere biotherapeutische en homeopathische drainage remedies. Het gebruik van dagelijkse ricinusoliepakkingen op de buik gedurende een bepaalde periode zal de effectiviteit van de gekozen leverondersteuning vergroten.

3.Hormonen uit balans
Het is vaak nodig om de hormonen in balans te brengen na het stoppen met de pil. Veel vrouwen merken dat hun menstruatiecyclus zeer onregelmatig wordt of zelfs uitblijft na het stoppen met de pil. Naast voedings- en leverondersteuning kunnen Protomorphogen™-extracten zeer nuttig zijn. Protomorphogens worden geproduceerd door elke levende cel in het lichaam. De kiemcellen, het sperma en de eicel van mensen, zijn bundels van protomorphogen-blauwdrukken.7 Deze therapeutische supplementen helpen het lichaam bij het regenereren van specifieke weefsels en klieren. Het opnemen van ondersteuning voor de hypofyse, hypothalamus, eierstokken, bijnieren en schildklier via Protomorphogen-extracten kan bijzonder gunstig zijn voor vrouwen die hormoonmedicatie hebben gebruikt. Deze worden regelmatig gebruikt om vrouwen te helpen herstellen van de pil en hun menstruatiecyclus weer normaal te maken.

Maancyclus
Een weinig bekend feit is dat de ideale menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen moet duren en moet synchroniseren met de maancyclus.8 Dit is een van de meest basale ritmes die in de natuur voorkomen. Vroeger kwam de ovulatie van vrouwen meestal voor tijdens volle maan. Daarom werden bruiloften gepland tijdens volle maan. Een bevruchting tijdens de huwelijksreis werd beschouwd als een zegen voor het nieuwe verbond van het echtpaar. Dit veranderde met de komst van elektriciteit.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de maan de stroming van vloeistoffen, zowel die van de oceaan als die van de menstruatiecyclus van vrouwen, reguleert.9 We kunnen de maankalender gebruiken als richtlijn voor mensen die last hebben van amenorroe na het stoppen met de pil om een meer regelmatige cyclus te creëren.

4.Afbreken van embryo
Ten slotte is het derde schadelijke neveneffect van de pil en andere hormonale anticonceptiva (spiraaltje, Depo-Provera, de pleister, hormonale vaginale anticonceptieringen zoals NuvaRing en de “morning-afterpil”) dat conceptie nog steeds kan plaatsvinden en meestal resulteert in het afbreken van het embryo zonder dat de vrouw hiervan op de hoogte is.10 De abortus zelf (het loslaten van de foetus van de baarmoederwand), evenals het gebruik van progestine, een synthetische vorm van progesteron die wordt gebruikt in hormonale anticonceptiva (evenals in hormoonvervangende therapie voor vrouwen in de menopauze), kan littekenvorming in de baarmoeder veroorzaken. Om dit probleem aan te pakken, zijn ongeraffineerde levertraan, Utrophin PMG (een Protomorphogen-merkextract van Standard Process) en de gemmotherapie Rubus Idaeus uitstekende keuzes voor ondersteuning en regeneratie van het baarmoederslijmvlies. Extra homeopathische middelen kunnen ook zeer nuttig zijn en moeten individueel worden gekozen door een getrainde homeopaat.

Bonus: Wijsheid
De wijsheid van onze voorouders roept ons op om respect te hebben voor de voorzieningen van de natuur en haar cyclische ritmes. Degenen die voor ons liepen, begrepen dat we onze eigen biologische cycli dienen te eren, evenals die van de aarde en de maan. Door opzettelijk seizoensgebonden te eten en onze slaapritmes af te stemmen op de zon, creëren we meer kans op een levendiger gezondheid. Het begeleiden van jonge vrouwen naar een natuurlijker en traditioneler dieet en levensstijl is onze beste hoop om een gezondere wereld voor morgen te creëren – een wereld die elk kind een voedzame start en de kans geeft om het leven ten volle te ervaren.

Bronnen

1. Jane Bennett & Alexandra Pope, The Pill: Are you sure it’s for you? Crows Nest NSW, Australia: Allen & Unwin, 2008, pgs. 51-52.
2. David Perlmutter, MD, Brain Maker, New York: Little, Brown and Company, 2015, pgs. 166-167.
3. Kathleen Doheny, Birth Control Pills, HRT Tied to Digestive Ills, HealthDay, May 21, 2012, http://consumer.healthday.com/women-s-health-information-34/birth-control-nes-62/birth-control-pills-hrt-tied-to-diegestive-ills-664939.html.
4. Stephanie Seneff, PhD, Folic Acid and Glyphosate, http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-ofnutrition/folic-acid-glyphosate/
5. Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, Too much folate in pregnant women increases risk for autism, study suggest, http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/jhub-tmf050916.php
6. Pelton, R and others. Drug-Induced Nutrient Depletion Handbook. 2001. Lexi-Comp. pg. 467-471.
7. Royal Lee, DDS, An Introduction to Protomorphology, from lecture on April 19, 1956, reprinted 2001. San Diego: International Foundation for Nutrition and Health.
8. Christine Northrup, MD, The Wisdom of the Menstrual Cycle: Honoring the Sacred Moon Cycle, http://www.drnorthrup.com/wisdom-of-menstrual-cycle/
10. E. Hartman, Dreaming sleep (the D State) and the menstrual cycle, Journal of Nervous and Mental Disease, vol. 143:406–16; Swanson, E.M., Foulkes, D. 1968. Dream content and the menstrual cycle, Journal of Nervous and Mental Disease, vol. 145(5):358–63.
11. U.S. Health and Human Services, Office on Women’s Health. http://www.womenshealth.gov

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen