Microchips: “Iedereen zal er een krijgen”

Microchips: “Iedereen zal er een krijgen”

“Je wordt gechipt. Het is slechts een kwestie van tijd”.

In de nasleep van een bedrijf in Wisconsin, Three Square Market, dat vorige week microchips in werknemers implanteerde om bedrijfsbadges en bedrijfslog-ins te vervangen, is op het internet een hevig debat ontstaan.

Religieuze activisten zijn zo ontsteld over deze actie, dat ze massaal 1-sterrenrecensies hebben geschreven over het bedrijf Three Square Market op Google, Glassdoor en sociale media. Eerder al publiceerde Café Weltschmerz een artikel over Mark of The Beast en waarom juist Christenen fel tegen de microchip zijn.

Is dit hoe het leven er binnenkort uit zal zien op het werk? Wordt iedereen gechipt?

“Iedereen zal er een krijgen”, zegt Noelle Chesley, 49, universitair hoofddocent sociologie aan de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee. “Maar nog niet dit jaar. Misschien nog niet mijn generatie, maar zeker die van mijn kinderen.”

Gene Munster, een investeerder en analist bij Loup Ventures, is een pleitbezorger voor augmented reality, virtual reality en andere nieuwe technologieën. Hij denkt dat chips in menselijke lichamen slechts 50 jaar van ons verwijderd zijn. “Over 10 jaar zullen Facebook, Google, Apple en Tesla hun werknemers nog niet laten chippen”, zegt hij. “Je zult zien dat een aantal extreem vooruitstrevende tech-mensen het overnemen, maar de grote bedrijven nog even wachten.”

Echter, in januari schreef Café Weltschmerz al een artikel over het feit dat Elon Musk’s Neurolink diens hersenchips op mensen aan het testen is. Deze chips zouden dan een ander doeleinde hebben, maar zijn eveneens terug te voeren op een gevaarlijke ontwikkeling omtrent het implanteren van technologie in menselijke lichamen.

“Het idee om gechipt te worden heeft tegenwoordig te veel negatieve connotatie”, “maar tegen 2067 zullen we ongevoelig zijn geworden voor het sociale stigma”, zegt Munster.

Voorlopig heeft Three Square Market geen concrete voordelen geboden om gechipt te worden buiten het gebruik ter vervanging van badges en ‘log-ins’ in het systeem. Munster zegt dat het een “PR-stunt” was voor het bedrijf om aandacht te krijgen voor haar product -en dat is zeker gelukt. Het kreeg aandacht via CBS, NBC en ABC en haalde wereldwijd de krantenkoppen.

Het bedrijf, dat bedrijfscafetaria-kiosken verkoopt die zijn ontworpen om verkoopautomaten te vervangen, wil dat de kiosken transacties zonder contant geld afhandelen. Dit gaat verder dan betalen met je smartphone. In plaats daarvan zwaaien gechipte klanten gewoon met hun hand in plaats van Apple Pay en andere mobiele betalingssystemen.

In de toekomst zouden volgens Munster consumenten door luchthavenscanners kunnen ‘razen’ zonder paspoort of rijbewijs; deuren openen; auto’s starten; en van domoticasystemen bedienen. “Alles, als de technologie werkt, met een simpele handbeweging.”

Na jaren een subcultuur te zijn geweest, “is het nu tijd” dat chips vaker worden gebruikt, zegt Amal Graafstra, oprichter van Dangerous Things -een bedrijf dat zich specialiseert in biohacking. “We zullen zien dat chipimplantaten dezelfde acceptatie gaan krijgen als piercings en tatoeages nu hebben.”

“Het wordt een deel van je zoals een mobiel dat is”, zegt Graafstra. “Je kunt het nooit vergeten en je kunt het niet verliezen. En je hebt de mogelijkheid om met machines te communiceren op een manier die voorheen niet mogelijk was.”

Grote zorgen

Chesley zegt dat bedrijven nu nog ‘langzaam’ reageren op dergelijke veranderingen en dat er een leeftijdsprobleem zal zijn. Jongere werknemers zullen er volgens haar meer voor openstaan, waar oudere werknemers zullen aarzelen. “De meeste werkgevers met een personeelsbestand van meerdere generaties zouden dit langzaam kunnen invoeren”, zegt ze. “Ik kan me niet voorstellen dat mensen van mijn leeftijd en ouder enthousiast zijn over het inbrengen van dit soort technologie in hun lichaam.”

Alec Levenson, een onderzoeker aan het Centrum voor Effectieve Organisaties van de Universiteit van Zuid-Californië, voegt hieraan toe: “De overgrote meerderheid van de mensen zal dit niet accepteren.”

Three Square Market zegt dat de chips vrijwillig zijn, maar Chesley zegt dat als een bedrijf een plan aankondigt om werknemers te willen chippen, de verwachting is dat men ook daadwerkelijk gechipt wordt -of het risico loopt promoties en loonsverhogingen mis te lopen en ‘geen teamspeler te zijn’. Dit gegeven doet sterk denken aan de zogenaamde ‘vrijwillige’ coronavaccinaties.

“Daar maken we ons grote zorgen over”, zegt Bryan Allen, stafchef van staatsvertegenwoordiger Tina Davis, die een wetsvoorstel in Pennsylvania introduceert om het verplichte inbrengen van microchips te verbieden. “Als de technologie er is, wat houdt een werkgever dan tegen om te zeggen dat je dit moet doen, of dat je er anders niet meer kunt werken?”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.