Musk test hersenchips op mensen: volgende stap in transhumanisme?

Musk test hersenchips op mensen: volgende stap in transhumanisme?

Neuralink, het Amerikaanse neurotechnologiebedrijf dat mede is opgericht door de miljardair-ondernemer Elon Musk, is begonnen met het rekruteren van belangrijke werknemers om haar klinische proeven uit te voeren. Dit geeft aan dat het testen van Neuralink’s hersenimplantaten op mensen steeds dichterbij komt.

Het bedrijf heeft vacatures geplaatst waarin wordt gezocht naar een ‘​​directeur klinische proeven’ en een coördinator van klinische proeven’. In de vacatures staat dat deze medewerkers “nauw zullen samenwerken met de meest innovatieve artsen en topingenieurs, evenals met Neuralink’s eerste klinische proefdeelnemers.” Neuralink zei dat de directeur het klinische onderzoeksteam zal leiden en zal helpen opbouwen en “regelgevende interacties zal ontwikkelen die gepaard gaan met een snel veranderende omgeving.”

Musk, de rijkste persoon ter wereld met een fortuin geschat op $256 miljard, zei vorige maand dat hij verwacht dat de Neuralink-hersenchips ergens in 2022 in mensen zullen worden geïmplanteerd, in afwachting van goedkeuring voor testplannen door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) .

Musk en zijn Neuralink-partners hebben het bedrijf in 2016 opgericht om hersenchips te ontwikkelen die mensen met computers verbinden. Hij beweerde dat de implantaten verlamde mensen in staat zullen stellen om apparaten als smartphones met hun hersenen te besturen. Volgens hem zullen deze chips dé oplossing zijn voor veel vormen van fysieke handicaps. Zijn verwachting impliceert dat er ‘meer vooruitgang’ zal worden geboekt zodra het testen op mensen begint, door signalen tussen neuronen te overbruggen.

Neuralink heeft haar chips eerder al getest door deze in de hersenen van een makaak en een varken te plaatsen. Het bedrijf deed in april vorig jaar veel wenkbrauwen fronsen toen het beelden plaatste daarop een aap te zien zou zijn die met zijn geest een videogame speelt.

De eerste menselijke proefpersonen zullen mensen zijn met ernstig ruggenmergletsel, zoals quadriplegie, zei Musk vorige maand op de Wall Street Journal CEO Council-top. “Neuralink kan de kans bieden om de volledige lichaamsfunctionaliteit van iemand met een dwarslaesiete herstellen”, zei hij.

Ondanks deze pitch van Musk, zien veel mensen meteen een link tussen het gevreesde ’transhumanisme’ en de implantaten. Men kan zich dan ook afvragen waar de grens tussen mens en machine ligt en in hoeverre deze lijn verder zal vervagen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.