Verzet zit Amish in het bloed: “Wij vechten constant tegen de overheid, hun zorgsysteem en onderwijs”

Verzet zit Amish in het bloed: “Wij vechten constant tegen de overheid, hun zorgsysteem en onderwijs”

De Amish-gemeenschappen gaan door hun autonome levensstijl en afkeer van de overheid op geheel eigen wijze om met het coronavirus. Amish Calvin Lapp: “Wij Amish vechten constant tegen de overheid, hun zorgsysteem en onderwijs. Met corona komen ze allemaal bij elkaar.”

In een reportage met journaliste Sharyl Attkinson voor het programma Full Measure praat Lapp over hoe corona zich snel over de Amish gemeenschap verspreidde in mei 2020. “Bij de communie drinkt iedereen wijn uit hetzelfde glas. Als een iemand het dan heeft, krijgt iedereen het. Toen we na de meivakantie weer terugkwamen in de kerk, droeg iedereen het virus bij zich,” zegt de christen uit Lancaster County, Pennsylvania.

Op geen enkel moment in de reportage wordt het bestaan van het virus ontkend. Volgens Lapp heeft de religieuze gemeenschap ervoor gekozen het virus recht in de ogen aan te kijken: “Natuurlijk hebben we geen vaccin genomen, we hebben ervoor gekozen gewoon corona te krijgen.”

Consequenties

De Amish hebben volgens Lapp vastgehouden aan een rotsvast geloof in de unieke (traditionele) leefwijze waar ze op bouwen. “Je kunt ons niet zeggen dat we niet meer naar de kerk kunnen, niet meer mogen werken, onze familie niet meer mogen zien. Dat druist in tegen alles waar we in geloven.” Steve Nolt, onderzoeker van de Amish en zelf onderdeel van de gemeenschap, komt ook aan het woord. Hij stelt dat de mensen de consequenties hebben aanvaard van hun keuzes om het virus toe te laten: “Sommigen zijn heel ziek geworden maar weigerden naar het ziekenhuis te gaan. Ze wilden liever ziek thuis zijn met hun familie en dierbaren om zich heen, dan in isolatie in het hospitaal.”

Groepsimmuniteit

In maart van dit jaar kwamen de eerste berichten in de media naar buiten over groepsimmuniteit in de leefgebieden van de religieuze groepering. Buitenstaanders namen het nieuws met grote nieuwsgierigheid tot zich. Het is voor hen een belangrijke casestudie die laat zien dat een succesvolle alternatieve aanpak ten aanzien van het coronavirus mogelijk is.

Helemaal waterdicht is dat echter niet vast te stellen aangezien de Amish zich ook niet of nauwelijks hebben laten testen of laten volgen tijdens en na de uitbraak van het virus. Lapp: “Als we ons zouden laten testen zou dat maar een ding tot gevolg kunnen hebben, dat ze (de overheid, red.) alles dicht zou gooien.”

Rennen

De eigenzinnige aanpak heeft niet alleen qua gezondheid zijn vruchten afgeworpen, beweert Lapp beeldend: “Toen iedereen na de lockdowns weer begon te lopen, begonnen wij te rennen. Het is ons economisch nog nooit zo goed gegaan.”

Amish

De Amish zijn een groep van traditionalistische christelijke kerkgemeenschappen met Zwitsers-Duitse oorsprong. Ze zijn nauw verwant aan doopsgezinde kerken. De Amish staan bekend om hun eenvoudige leven, kleding en Christelijk pacifisme. Ook zijn ze terughoudend om veel gemakken van moderne technologie over te nemen. Dat zijn ze met het oog op het behoud van tijd met de familie, face-to-face gesprekken en zelfvoorziening. De Amish waarderen het plattelandsleven, handenarbeid, nederigheid en Gelassenheit, met hun interpretatie van Gods woord als leidraad.

De meeste Amish leven in de Verenigde Staten. De reportage (zie de video hieronder) komt uit Lancaster County, Pennsylvania. In de staten Ohio en Indiana zijn ook relatief veel Amish te vinden (rond de twintig procent van het totaal in de V.S.).

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.