NAVO bestaat niet zonder Rusland als vijand; Esther van Fenema met Frank Koerselman

Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13

NAVO was allang uit elkaar gevallen als Rusland geen vijand was zegt Frank Koerselman in dit gesprek met Esther van Fenema.


Frank Koerselman is emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie.
Menselijk gedrag kan zo tegenstrijdig zijn dat we er haast geen vat op krijgen. Waarom kwetsen we soms degene van wie we houden en hechten we ons aan iemand die niet om ons geeft? Waarom willen we zo vaak iets wat niet samengaat? Want wie kan er nu zowel vrij en onafhankelijk zijn als zich veilig en geborgen weten? Wie kent dat niet: ’twee zielen in één borst’?
Voortdurend zoeken mensen hun weg tussen strijdige verlangens. In ‘Wie wij zijn’ beschrijft Frank Koerselman hoe die zoektocht van invloed is op hoe we in het leven staan – op hoe ons dat kwetsbaar of juist weerbaar maakt. Nu eens zal dat herkenning oproepen, maar soms ook verrassing of zelfs tegenspraak. Want uiteindelijk gaat dit over de kern van onze identiteit en raakt het ons in wie wij zijn …
Een boeiende beschrijving van de mens en zijn ontwikkeling bezien door de bril van een psychiater/psychotherapeut. Wie zijn wij? Wat stuurt ons gedrag, wat is de rol van het gevoel en het verstand? Wat is aanleg, wat cultuur en wanneer spreken we over gestoord? De schrijver wil aanzetten tot nadenken om de mens in zijn maatschappelijke situaties te begrijpen. Hoe hij er een plaats verwerft en hoe hij leert omgaan met zijn situatie, zowel in klein als groot (wereld)verband. Zoekt hij een middenweg in het leven, de absolute autonomie of de grootste veiligheid in afhankelijkheid? Ook het zoeken van een plaats bij religieuze of humanistische levensbeschouwingen komen aan de orde. De schrijver maakt gebruik van en verwijst naar belangrijke werken over de psychologie sinds Freud. Geen literatuurlijst. Het boek vraagt wel om kennis van de psychologie. Het boek is bedoeld voor bijvoorbeeld mensen in de hulpverlening, de politiek of bedrijfsleven die meer inzicht willen verwerven in de mens en de systemen waarin men zijn weg moet vinden. De schrijver is emeritus hoogleraar, psychiater en psychotherapeut.
Emoties zijn van enorm belang om te kunnen begrijpen wat iemand beweegt. Het heeft net als pijn een signaal functie. Angst, woede, verdriet en blijdschap geven signalen af over de gesteldheid van de persoon. Mensen zijn hun plek in de hiërarchie niet meer zeker en moeten dus knokken om zich te handhaven. Een natuurlijke reactie op die dreiging is er met woede op te reageren. Vaak worden we dus woedend om zaken waar het in werkelijkheid niet om gaat. Zonder tegenstellingen kunnen wij niet definiëren. We weten daarom ook niet meer wie onze vijanden zijn.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.