NAVO is uiterst gevaarlijk; Willem Middelkoop & Karel van Wolferen XXL

vanwolferen-300x233

“Als ik in Nederland zeg dat de NAVO wellicht de gevaarlijkste organisatie ter wereld is, wordt ik waarschijnlijk uitgelachen!”

Karel van Wolferen is journalist en Emeritus Hoogleraar Vergelijking Politieke en Economische Instituties aan de UVA . Hij kreeg wereldwijd bekendheid met zijn boeken: ‘The Enigma of Japanese Power’ en ‘George W. Bush and the destruction of world order’

Van Wolferen verwerpt de wereldwijde politieke rol van de VS sinds de jaren 90 en bekritiseert het gebrek aan objectiviteit en onafhankelijkheid van de Europese landen en de coördinatie van de media in hun aanpassing aan de politieke doelstellingen van de Verenigde Staten.

bezoek-navo-brussel

Na 1945 krijgen we de NAVO als veiligheidsantwoord op de na-oorlogse expansiedrift van Rusland met de vorming van het Oostblok. De Sovjet Unie is inmiddels verdwenen, maar de NAVO verdween niet. Die oorspronkelijke bestaansreden is er niet meer. Is dan de NAVO inmiddels getransformeerd en aangepast aan die veranderde omstandigheden? Nee; de omstandigheden lijken te worden aangepast aan het bestaansrecht van de NAVO.

Het wegvallen van een vijand betekend volgens Van Wolferen ook het wegvallen van politieke en economische benefits. Eisenhouwer waarschuwde ooit voor de gevaren van het “military industrial congressional complex”, die op langere termijn de Amerikaanse democratie teniet zou doen. Maar het systeem was inmiddels zo gewend geraakt aan de betreffende enorme geldstromen, dat deze niet alleen op gang gehouden moesten worden, maar ook voor de toekomst verzekerd blijven. Daarnaast werden de Europese troepen beschouwd als reservelegers voor Amerikaanse doelstellingen. We zien dit tot vandaag bij de inzet van de Europese legers in o.a. Afghanistan, Libanon, Syrië en Irak. De VS gebruikt de NAVO om haar politiek-geografische en economische ambities vorm te geven. Daarnaast zijn de Europese landen binnen het pact de afzetgebieden voor haar militaire producten om vervolgens als reserve legers te worden gebruikt.

Verder ook over de rol van de Neo-conservatism en Israel.

In dit extra lange gesprek een fragment van General Wesley Clarck; “The US will attack 7 countries in 5 years”

Voel de urgentie voor een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13

Podcast

3 gedachten over “NAVO is uiterst gevaarlijk; Willem Middelkoop & Karel van Wolferen XXL”

  1. Psychopatennest. Luns, Daalder, Zur Lippe Biesterfeld, Dulles.  Macht en controle is waar psychopaten op uit zijn. De absolute/zieke soort, zoals we bij Dresden gezien hebben.

  2. Ontzettend goed gesprek. Bedankt Weltschmerz, Middelkoop en Van Wolferen. Ik mis toch wat economie. De waanzinnig hoge opbrengsten van schaarse bronnen als olie en gas veilig stellen via de NATO. Voor een kleine groep. Dat is het doel(?). Full spectrum dominance lijkt me slechts een middel. https://www.youtube.com/watch?v=Jyj-ofBUILw&t=0s

Reacties zijn gesloten.