Nederland is het grootste belastingparadijs ter wereld; Ruben Munsterman en Jesse Frederik

“Er is in Nederland inmiddels 477 miljard Euro aan winst opgepot door Amerikaanse bedrijven.” Een obscure besluit van staatssecretaris Joop Wijn uit 2005 maakte van Nederland het grootste belastingparadijs ter wereld.


Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13
 
Jesse Frederik is onderzoeksjournalist en graaft zich in ontwrichtende wetten en regels.
Nederland kent duizenden kantoren deels gevestigd aan de Zuidas in Amsterdam die uitsluitend werden opgericht om belasting te ontwijken en die geen substantiële bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Het algemene idee bestond dat het geld via Nederland doorstroomde……
Commanditaire vennootschappen door Amerikaanse bedrijven opgericht betalen 0,00 belasting. Dankzij een onverklaarbare ingreep met enorme gevolgen door minister Joop Wijn in 2005 bewegen zich vele honderden Amerikaanse bedrijven in het fiscaal luchtledige. Amerika stelt dat het geld niet belast hoeft te worden omdat het niet in Amerika gestald is. Terwijl Nederland stelt dat het om Amerikaanse bedrijven gaat die niet in Nederland belast kunnen worden. Een konijn/eend constructie; afhankelijk hoe je er naar kijkt zie je een konijn of een eend.
Als staatssecretaris van Financiën heeft Wijn het (internationaal) concurrerend ondernemings- en vestigingsklimaat voor bedrijven verbeterd. Met de wet “Werken aan winst” heeft Wijn het algemene tarief van de vennootschapsbelasting verlaagd naar 25,5%. Voor kleinere winsten is dat tarief nog lager. Zelfstandigen krijgen een MKB-winstvrijstelling van 10% en de dividendbelasting is verlaagd van 25% naar 15%. Ook introduceerde hij de rente- en octrooibox (innovatiebox). Wijn had het algemene tarief van de vennootschapsbelasting al verlaagd van 34,5% naar 29,6%. Verder heeft hij de belasting op aandelenuitgifte, de kapitaalsbelasting, afgeschaft. Eerder had hij al het zogenoemde fiscale rulingbeleid versoepeld om Nederland aantrekkelijker te maken voor Europese hoofdkantoren.
Vanwege dit beleid om Nederland fiscaal aantrekkelijk voor bedrijven te maken, werd hij door hét internationale blad voor de belastingwereld Tax Business in 2005 uitgeroepen tot één van de vijftig machtigste personen ter wereld op fiscaal gebied.
De American Chamber of Commerce kende minister Wijn de Investment Award 2007 toe, vanwege zijn “exceptional contributions” voor het Nederlandse investeringsklimaat tijdens zijn drie perioden in het kabinet.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.