Nibud-directeur: ‘koopkrachtdaling nijpend voor meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren’

Nibud-directeur: ‘koopkrachtdaling nijpend voor meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren’

Gemiddeld gaan we er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit. Dat is de uitkomst van koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichters (NIBUD). Veel mensen uit de lagere inkomensgroepen komen in de knel te zitten.

Veel mensen hebben de laatste maanden al gemerkt dat hun dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden. De sterke stijging van de energierekening springt het meest in het oog. Degenen met een ruim budget kunnen dit opvangen maar volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is het ‘des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen.’ Hij noemt  inkomensondersteuning dan ook ‘echt een must.’

Het Kamerdebat van dinsdag 18 januari over de regeringsverklaring stond voor een groot deel in het teken van de koopkrachtcijfers. Lilian Marijnissen van de SP was een van de Kamerleden die aandacht vroeg voor het thema. Ze wees specifiek naar de ouderen. Deze groep zal meer dan gemiddeld een koopkrachtdaling ondervinden. De lonen stijgen over de gehele linie en het kabinet wil bovendien een stapsgewijze verhoging van 7,5 procent van het minimumloon, maar de AOW stijgt niet mee.

Sophie Hermans, fractievoorzitter van de VVD, toonde zich ontvankelijk voor de oproep vanuit de Kamer maar zei ook het rapport van het Centraal Planbureau in maart nog te willen afwachten alvorens toezeggingen te doen.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.