NS Publieksprijs geannuleerd na onrust rond boek Baudet: “Hebben gewoon geen zin prijs aan hem uit te reiken.”

NS Publieksprijs geannuleerd na onrust rond boek Baudet: “Hebben gewoon geen zin prijs aan hem uit te reiken.”

Thierry Baudet riep de afgelopen tijd op om op Coronabedrog te stemmen voor de NS Publieksprijs. Het werk van de FvD-politicus behoorde weliswaar niet tot een van de zes genomineerde boeken, maar mensen kunnen zelf een andere keus maken. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte vandaag bekend dat de prijs dit jaar niet zal worden uitgereikt.

Mede-organisator CPNB laat weten dat er bij de stemming op grote schaal gemanipuleerd is en daarom is het ‘onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen.’ Kamerleden beweerden dat hun e-mailadres gebruikt was om een stem uit te brengen op het boek van Baudet.

Het CPNB meldt dat extra maatregelen niet geholpen helpen om het vermeende gesjoemel een halt toe te roepen. De NS, hoofdsponsor en naamgever aan de prijs, laat weten achter de beslissing te staan: ‘Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.’

Vermoeden

De annulering van de NS Publieksprijs doet sommigen vermoeden dat er meer aan de hand is dan een technische storing. Zou het mogelijk zijn dat de organisatie het niet zag zitten om Coronabedrog de prijs toe te kennen? Sympathisanten van de schrijver brachten mogelijk in grote getale hun stem uit. Dat kan, zoals de achterban van het toenmalige tv-programma Voetbal Inside er in 2013 voor zorgde dat het boek ‘Gijp’ over de oud-voetballer René van der Gijp van schrijver Michel van Egmond er met de prijs vandoor ging.

Het publiek bepaalt. Of misschien toch liever niet? De shortlist duwt de kiezers al in een bepaalde richting. Was het echt niet meer mogelijk om technische problemen bij de stemming op te lossen en vervolgens verder te gaan? Hoe groot kunnen de mankementen geweest zijn, aangezien iedereen zijn stem alleen via een bevestigingsmail kon bestendigen? Of moest het boek in zijn geheel ‘geliquideerd’ worden door de uitreiking dit jaar te annuleren?

Onderstaand fragment* geeft te denken. Columnist, schrijver en professionele gast in de media Özcan Akyol: “Ik denk gewoon oprecht dat hij had kunnen winnen.” Marcel van Roosmalen- wiens dagelijkse werkzaamheden niet zo gek veel verschillen van die van Akyol: “We hebben gewoon geen zin om een prijs aan hem uit te reiken.”

Opheldering

Hoe het ook zij, de oproep van Baudet om te stemmen kreeg navolging, getuige de vele tweets die hij de laatste tijd deelde op onder andere Twitter. Zie onder voor een aantal voorbeelden. De politicus ziet zelf onregelmatigheden die wijzen op sabotage van de organisatie zelf. Daar wil hij opheldering over, geeft hij aan.

Overigens bestaat er volgens vele marketeers niet zoiets als slechte publiciteit. De aandacht die naar het boek uitgaat, zal de verkoop mogelijk alleen maar doen toenemen.

*Chronologisch verwarrend wellicht, het fragment is toegevoegd aan dit artikel na de (avond)uitzending van Op1 van 26 oktober.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.