Onbeteugelde macht vermorzelt kritisch vermogen (2); Stan van Houcke en Karel van Wolferen

De afwezigheid van countervailing power (2)
Als je machtshebbers wilt intomen of bij de les wilt houden heb je de journalistiek en het publieke debat als tegenkracht nodig.

Deze aflevering is geadopteerd door 

Rusland & Oost-Europa Academie

Gerben Kegel

Een greep uit het gesprek:

@ We zitten in een unieke situatie met omstandigheden en persoonlijkheden die uniek zijn. Een relatie leggen met processen uit de geschiedenis gaan daarom niet op.
@ Er bestaat geen internationale community. Alles wat namens de wereldgemeenschap bepaald wordt komt uit de koker van Amerika. De enige die daarin dwars liggen zijn de Russen en de Chinezen.
@ Amerika had in de periode van de koude oorlog bondgenoten. Amerika is een imperium geworden. De mate waarin Amerika bondgenoten in het verleden dwong om dingen te doen bleeft toen binnen de perken.
@ De Europeanen zijn vazallen geworden van de Amerikanen. De definitie van ‘bondgenoten’ is niet meer van toepassing op de NAVO.
@ De Neocons maken danspasjes van vreugde. Van Amerika een wereldmacht maken en de planeet domineren. Full spectrum dominance.
@ De journalistieke verslaggeving over Syrië laat Amerika bijna geheel buiten beschouwing terwijl juist het de aanstichter is.

En meer……..

Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer