Op zoek naar de diepste bouwsteen van verandering; Esther van Fenema en Jan Rotmans

"Ik ben als wiskundige helemaal verdwaald, maar nog altijd geniet ik van de systemen en patronen."
"Als mensen mij afraden om ergens mee door te gaan, dan ga ik het juist doen. Ik twijfel dan ook als mensen mij aanmoedigen om ergens mee door te gaan."

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de EUR in Rotterdam. Hij houdt zich bezig met fundamentele maatschappelijke veranderingen. Hij onderscheidt daarbij drie niveaus van verloop in de tijd; veranderingen van dag tot dag, van jaar tot jaar en van decennium tot decennium. Dit om de logica in de tijd te ontrafelen.

Transities worden vaak geassocieerd met technologische veranderingen. Rotmans houdt zich bezig met cultuur, instituties en gedrag van mensen, zoals wetten en regels. Hij maakt de vertaalslag van de theoretische transitiewetenschap naar concrete acties en adviezen voor bedrijven, overheden en organisaties in binnen- en buitenland. Niet alleen denken en praten; maar vooral ook DOEN. Recht doen aan het menselijke aspect. Daarom heeft hij ICIS, Urgenda, DRIFT, Nederland Kantelt en Zorgeloos opgericht. Dé organisaties die de transitietheorie naar de praktijk vertalen.

Help Café Weltschmerz mogelijk te maken met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. Doneren kan ook via crypto-currencies; https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer/