Opvattingen over het Israël van 1948 en het heden; Hans Knoop en Salomon Bouwman

Opvattingen over het Israël van 1948 en het heden; Hans Knoop en Salomon Bouwman

Wat is er verandert in Israël sinds de eerste jaren van haar bestaan tot op heden?

Salomon Bouwman is oud-journalist en was decennia lang Israël-correspondent voor de NRC. Hans Knoop was gedurende een aantal jaren zijn collega correspondent in Israël. Beiden gaan met elkaar in discussie over het Israël van ‘toen en nu’.

📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer

Bouwman was gecharmeerd van de overgeorganiseerde, socialistische maatschappij die volgens Hans Knoop van geen kant deugde. Bouwman stelt dat Israël in haar opbouwperiode, juist dankzij de socialistische partij, onder armoedige omstandigheden en met vijandige buren tot grote resultaten wist te komen. Vanaf de stichting van de staat Israël in 1948 tot 1967 heeft de socialistische regering uiterst succesvol geregeerd. Het heeft, volgens Bouwman onder buitengewoon moeilijke omstandigheden de joodse vluchtelingen vanuit de Arabische wereld opgevangen en succesvol geïntegreerd in de Israëlische samenleving. Hans Knoop heeft een ander beeld.

Beide heren in een gravende discussie over het Israël van toen en van het heden.