Over Leo Strauss en het cultuurmarxisme; Sid Lukkassen en Eric C. Hendriks

"Het woord cultuurmarxisme zou volgens de media fout zijn omdat het verwijst naar een complottheorie. Ongetwijfeld zijn er dubieuze figuren die dat woord gebruiken, maar de stelligheid en de haast waarmee een hele inhoudelijke discussie opzij werd geschoven was eigenlijk aanstootgevend. Men viel uitsluitend over het woord."

De term ‘cultuurmarxisme’ is doorgedrongen tot het mainstream debat. Thierry Baudet, vindt de Europese Unie een ‘cultuurmarxistisch project’, Paul Cliteur zegt in zijn column op de ThePostOnline dat de cultureel marxisten geen rust hebben ‘voordat u onderworpen bent’. Wat is cultuurmarxisme en wie zijn het en wat de relatie met het gedachtegoed van Leo Strauss?

Eric C. Hendriks (1985) studeerde onder meer in Berkeley en op de Universiteit van Chicago, promoveerde in Duitsland en werkt momenteel als postdoc onderzoeker sociologie op de Peking Universiteit. Hij schrijft vanuit vergelijkend perspectief over democratische en autoritaire regimes.

Leo Strauss (1899 – 1973) was een politiek filosoof, die in Duitsland werd geboren en naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij wordt gezien als één van de inspiratiebronnen voor de neoconservatieve beweging die sinds de jaren zeventig belangrijk is in de Amerikaanse politiek. Van hem komt de vaak geciteerde slagzin: "Als alle culturen gelijkwaardig zijn, dan is kannibalisme slechts een kwestie van smaak".

Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https//:www.cafeweltschmerz.nl/doneer/