Paul Buitink interviewt Arnold Heertje over “De kern van de economie”

heertje

Arnold Heertje, emeritus hoogleraar in de economie aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt over zijn leermethode voor het Havo en VWO, De Kern van de Economie, dat al wordt uitgegeven sinds 1962 in meer dan 20 drukken.
Hij geeft aan hoe traag veranderingen tot stand komen in de eisen voor het vak, waardoor tussen 2005 en 2015 de lesstof niet werd gewijzigd ondanks de heftige crisis. Paul vraagt zich af waarom de leraren maar ook de ouders zich daar niet harder voor hebben gemaakt.
De heren gaan ook in op het populaire onderwerp geldcreatie, dat goed wordt uitgelegd in Heertje zijn boek, al sinds 1962. Ook wordt het functioneren van het depositogarantiestelsel besproken.
De grootste abstractie die de mensheid heeft ingevoerd is de uitvinding van geld. Heertje kijkt niet naar bitcoin, want het leek hem een tijdelijk fenomeen en het is fraudegevoelig volgens hem.
Heertje pleit voor een goede agenda en architectuur als het gaat om dit soort onderwerpen. De rol van de econoom is het beschrijven van scenario’s, van uitgangspunten naar uitspraken en conclusies.
Heertje zijn speerpunt de laatste jaren is de niet-financiële werkelijkheid en hoe die bij de besluitvorming onder de tafel wordt geduwd.
Ze spreken over marktwerking en of die van toepassing is in bijvoorbeeld de zorg of veiligheid. Wat je wel of niet aan de markt overlaat, is uiteindelijk een politieke vraag.
Heertje vindt dat zijn mening er niet toe doet. Hij hamert op architectuur.
Het gesprek gaat verder over groei, de kringloopeconomie en de waarde van de economische wetenschap. Met pensioen gaan, denkt Heertje niet aan.Podcast

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.