Politieke strategen waarschuwden al jaren voor ‘de oorlog die niemand zag aankomen’

Politieke strategen waarschuwden al jaren voor ‘de oorlog die niemand zag aankomen’

“De wens van Oekraïne om toe te treden tot de NAVO zal het land niet beschermen maar juist in een grote oorlog kunnen storten,” zei Noam Chomsky in 2015. De eerste beschouwingen op een mogelijke oorlog vulden de meeste kranten echter pas tot een paar weken geleden. Dat is opmerkelijk want bekende namen, van Chomsky tot Henry Kissinger, waarschuwden al jaren voor bloedvergieten in Oost-Europa.

Twitter leent zich goed voor goed gedocumenteerde en levendige analyses van complexe onderwerpen. Een paar weken geleden analyseerde Ezra Levant de situatie rond de truckers in Canada via een flinke Twitterdraad, en dat was de lezers van Café Weltschmerz goed van dienst. Burgerjournalist Arnaud Bertrand heeft nu een overzicht gemaakt van geopolitieke strategen en adviseurs die al decennia lang wezen op de gevaren van de politieke en militaire ontwikkelingen in de contreien van Oekraïne en Rusland.

Van links tot rechts

De verzameling van politiek analisten die Bertrand aanlevert, loopt van links tot rechts, van helden van ‘oud-links’ zoals Noam Chomsky tot ‘haviken’ zoals Henry Kissinger. Twee mannen die tijdens hun leven bijna altijd diametraal tegenover elkaar stonden, maar de situatie rond Rusland op een soortgelijke manier inschatten. Om met eerstgenoemde te beginnen (kijk naar het tweede deel van de Tweet, onder dat van William Perry dus): “De gedachte alleen al dat Oekraïne zich mogelijk aan zal sluiten bij een Westers militaire alliantie, zal voor welke Russische leider dan ook onacceptabel zijn,” zei Chomsky al een jaar of zeven geleden.

Dan naar Henry Kissinger. Het is moeilijk iemand te vinden die meer invloed heeft gehad op het buitenlands beleid van de Verenigde Staten dan hij. Hij speelde in de twintigste eeuw een bepalende rol in talloze buitenlandse conflicten en interventies. Dat deed hij op de voorgrond als minister van Buitenlandse Zaken en op de achtergrond in onder andere de Council on Foreign Relations en de Atlantic Council, waarvoor hem zowel lof als hoon ten deel viel. In 2014 schreef hij in de Washington Post: ‘Oekraïne zal voor Rusland nooit zomaar ‘een buitenland’ (aanhalingstekens van de redactie) zijn.’ Hij sprak ook van verzoening en adviseerde om Oekraïne niet te laten toetreden tot de NAVO.

Suggestie

Bertrand heeft Thierry Baudet bij schrijven nog niet opgenomen in zijn overzicht, wellicht ziet hij de voorman van Forum voor Democratie niet als een groot strateeg of kent hij hem niet. Iedereen die vindt dat hij op basis van onderstaand filmpje wel thuishoort in het rijtje, mag het onderstaande Twitterbericht van Evert voorleggen aan Bertrand (wellicht even ondertitelen nog). Ten tijde van het Oekraïne-referendum ging hij in discussie met onder andere Han ten Broeke (destijds o.a. Tweede Kamerlid voor de VVD en lid van de European Council on Foreign Relations) en sprak over een “politiek umfeld” waarin een “bepaalde richting” wordt gekozen waardoor er “chaos en crisis in Oekraïne ontstaat die volstrekt voorkomen had kunnen worden.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.