Prinsjesdag 2021: meer geld naar klimaat en woonsector

Prinsjesdag 2021: meer geld naar klimaat en woonsector

Vandaag is het Prinsjesdag, de dag waarop de plannen voor het nieuwe begrotingsjaar gepresenteerd worden. De grootste veranderingen in het budget voor komend jaar vinden plaats op de woningmarkt en in het klimaatbeleid.

Prinsjesdag kent normaal gesproken een koninklijke allure met de Troonrede van de koning, dames met chique hoedjes, een gouden koets en glimmende pakken in Den Haag. Vanwege de uitzonderlijke tijden van coronabeleid is dat nu teruggebracht tot een sobere presentatie.

De verwachte koopkracht van de Nederlander houdt de gemoederen altijd bezig. Daar verandert echter maar weinig: gemiddeld gaat de Nederlander er 0,1 procent op vooruit.

Meer beweging is er op de gebieden van klimaat en wonen. De woonsector kan een miljard euro extra tegemoet zien voor de bouw van woningen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) temperde de verwachtingen vorige week echter in de Tweede Kamer: “We moeten niet de illusie hebben dat dat probleem gemakkelijk is op te lossen. Het gaat nog jaren duren.”

De investeringen rond het klimaat gaan flink omhoog met bijna zeven miljard euro. Dit wordt onder meer gebruikt voor subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s.

Ook op het gebied van veiligheid worden accenten gelegd: de inzet van wijkagenten krijgt extra financiële steun en ook de ‘ondermijnende criminaliteit’ krijgt meer aandacht.

Prinsjesdag komt voor velen op een politiek vreemd moment. Het kabinet is demissionair, coronaregels houden het land nog steeds in zijn greep, en het vertrouwen in de overheid holt achteruit volgens onderzoek van I&O research in opdracht van NRC.

Onder de mensen die de overheid wantrouwen zien sommige mensen Prinsjesdag niet als de jaarlijkse uitkomst van een nationaal democratisch proces, maar eerder als een poppenkast. Voor The Daily Lama is het duidelijk wie er daar aan de touwtjes trekt: Klaus Schwab van het World Economic Forum.

Koning Willem-Alexander zal zijn Troonrede om 13.20 voorlezen vanuit de Grote kerk in Den Haag. Dit is op tv live te volgen via de NOS en natuurlijk doen ook andere (social) media hier verslag van.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.