Staat de politie straks ook bij u aan de deur?

Staat de politie straks ook bij u aan de deur?

“Was jij zes maanden geleden op deze demonstratie?” Dat is de vraag waarmee politie in Australië burgers kan overvallen op de stoep van hun huis. Moeten Nederlandse demonstranten zich ook zorgen maken om dit soort huisbezoeken?

De Australische journalist Avi Yemini van Rebel News plaatste een filmpje van een man die ondervraagd werd door twee politiemensen. Ze wilden weten of hij had meegelopen in een demonstratie. Het lijkt er op dat de politie hem uiteindelijk wil wijzen op een overtreding van gezondheidsinstructies die destijds golden.

Daar kun je op zichzelf al wat van vinden, maar er speelt meer: het optreden van de politie komt intimiderend over. Dat komt door het feit dat de politievrouw de betreffende burger confronteert met een facebook post van maanden geleden die wijst op zijn aanwezigheid bij een demonstratie. Dat zorgt voor een gevoel van constante monitoring en verzameling van bewijsvoering.

Australië staat bekend om zijn verregaande coronabeleid. Dat komt door de aanwezigheid van quarantainekampen, lockdowns en (waarschijnlijke) vaccinatieplicht voor grote delen van het land. Recente demonstraties in Australië waren explosief te noemen. De laatste twee grote bijeenkomsten tegen het coronabeleid in Amsterdam daarentegen verliepen vreedzaam. Het is niet te hopen dat deelnemers eraan over een tijd ook de politie aan hun deur treffen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.